Терористи готвели атентати по време на Евровизия

Вероника Шербанова 30 май 2012 в 16:24 1485 0

Заловиха терористи, готвели бомбени атаки по време на Евровизия. Снимка: БГНЕС, архив
Заловиха терористи, готвели бомбени атаки по време на Евровизия. Снимка: БГНЕС, архив

Спецчастите в Азербайджан са заловили терористи, подготвящи серия атентати по време на конкурса Евровизия, в това число и убийството на президента на страната Илхам Алиев. 

Групата, планираща серия терористични атентати, е била заловена в Баку в навечерието на конкурса, съобщи днес Министерството на националната сигурност в Азербайджан.

На групата е било възложено и убийството на президента на страната Илхам Алиев. Освен това те са планирали поставяне на взривни устройства в хотелите, където били настанени участниците в конкурса, както и в непосредствена близост до залата, в която се проведе Евровизия.

Бомбите щели да бъдат поставени в паркирани автомобили, като експлозиите щели да се задействат с дистанционно. Един от членовете на групировката е трябвало да проникне в самата зала по време на финала на Евровизия и да взриви шумова бомба, за да предизвика паника сред зрителите.

Терористите се надявали на голям брой жертви и световна реакция на серията взривове.

В резултат на спецоперацията са заловени 40 души, членове на международна въоръжена група. Убит е един от терористите. При акцията са открити автомати, взривни устройства и боеприпаси. Сред заловените е и ръководителят на групата Саниев. През 2011 г. той пристигнал от Русия, като минал незаконно границата с Азербайджан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови