Температурата в Сибир падна до минус 58 градуса

OFFNews 05 декември 2023 в 19:50 2415 0

Сибир

Снимка Интернет

Арктическо студ е обхванал обширни части от Русия, като температурите в пустите райони на Сибир са паднали до минус 58 градуса по Целзий, съобщава Ройтерс.

Якутск, един от най-студените градове в света, който е на около 5000 километра източно от Москва, е покрит с вледеняващи облаци и мъгла, показват кадри от дрон.

"Специално дойдох тук, в Якутск, за да изпитам такова време - така че съм късметлия, тъй като през декември обикновено не се случва", казва Данила, чиято брада, шапка и шал са покрити с лед.

"Всъщност не ми е толкова студено, тъй като се подготвих добре. Ако не бях с подходящи дрехи, щях да замръзна за минути", допълва той.

По думите му екстремните температури са направили палтото му много по-твърдо, а телефонът му е загубил заряд за няколко минути. Двата чифта ръкавици са били от съществено значение, както и пластовете дрехи.

Температурите в някои части на Република Саха (Якутия), обширен регион, малко по-малък от Индия, който се намира в североизточната част на Сибир, са паднали до под минус 55 градуса по Целзий през нощта.

Във вторник в Оймякон, селище в Саха, измерената температура е минус 58 градуса. Синоптиците казват, че температурата ще се усеща като минус 63 градуса, като се имат предвид влажността и вятърът.

На пазара в Якутск се продава дълбоко замразена риба в кашони, за чието съхранение не е необходим фризер.

"Трябва само да имаш подходящи качествени дрехи и тогава всичко ще е наред. Основното нещо е да се движиш, за да циркулира кръвта ти", казват местни жители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика