Телевизия ARD: Официални преговори за войната в Украйна може да започнат още през юли

OFFNews 26 юни 2023 в 12:34 8093 3

Джак Съливан

Снимка БТА / АП

В дискретните разговори в Копенхаген участие е взел и съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Официални международни преговори за прекратяване на войната в Украйна може да започнат още през юли, съобщи в понеделник новинарският сайт на германската телевизия ARD, позовавайки се на свои източници. Новината идва след проведена в условията на конфиденциалност в Копенхаген международна среща за Украйна с участието на дипломати от Западни страни, както и представители на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

На конференцията в Дания, на която е присъствал и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, основната цел е била да се получи подкрепа от страни, които досега са били неутрални или предпазливи - като Бразилия, Индия, Южна Африка и Китай. Срещата в Копенхаген е била по инициатива на Киев.

Този ход се разглежда като важна стъпка по пътя към провеждането мирни преговори. По информация на студиото на ARD в Брюксел официалните разговори може да се проведат още през юли.

На 23 юни представител на ЕС потвърди пред журналисти, че Украйна е инициирала среща на представители на западни държави с техни колеги от страните от Глобалния юг за 24 юни в Копенхаген. По-рано Bloomberg , позовавайки се на свои източници, също съобщи, че се очакват подобни разговори.

Допълнителен нюанс към срещата в Копенхаген са топлите коментари в индийската преса за посещението на министър-председателя на Индия Нарендра Моди в САЩ, както и коментар на самия премиер за това посещение. "Индия и САЩ са обединени от обща визия и обща съдба. Когато нашето партньорство напредне, светът ще бъде по-добро място", написа в Туитър Моди.

Американският президент Джо Байдън и индийският премиер Нарендра Моди се срещнаха във Вашингтон, за да укрепят отношенията и да потърсят стратегически противовес на Китай. 

Индийският премиер беше посрещнат във Вашингтон с фанфари, запазени за близки съюзници. Имаше военен оркестър, съвместна пресконференция с Джо Байдън в Овалния кабинет, две вечери и овации в Конгреса. Нарендра Моди, който беше в САЩ от сряда до събота, се срещна и с членове на индийската диаспора.

Американците виждат най-голямата демократична държава като съюзник в конкуренция с Китай и стратегически противовес на Пекин. За Индия посещението беше възможност да се представи като световна сила. Премиерът Моди подчерта, че е на посещение в САЩ в момент, когато световният ред придобива нова форма. По време на посещението, описано като пробив, бяха подписани редица споразумения, включително споразумения за ключови материали и технологии за икономиката, както и сътрудничество в областта на отбраната и космическите изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

26.06 2023 в 14:47

Индия се интересува само от Индия, не е нито приятел нито враг на Запада.

Колкото до преговорите, Украйна няма да се откаже от условието си за изтегляне на руските войски от Донбас и Крим. Ако Русия е съгласна, преговорите могат да почнат утре.

-529

2

6екеr4о

26.06 2023 в 14:31

Липсва информация индийският премиер да е обещал, че държавата му ще престане на купува на безценица нефт, нефтопродукти, както всякакви други суровини от педеРацията руССия, та да я подкрепя финансово, нито че ще осъди кървавата инвазия в УкраИна, та на бай Мангал са му посвирили с военен оркестър и какво от това!?

1005

1

eagle60

26.06 2023 в 13:55

Картите в световния покер се раздават наново - Индия балансира Китай: великолепна новина! Баланс на силите, така че да се изключи възможността някой да се изкуши да "демилитаризира и денацифицира"
 
X

Да помогнем на украинските деца!