Теч в матурата по английски в Северна Македония, 7 хиляди зрелостници я обсъждали в група във Viber

OFFNews 12 юни 2023 в 20:12 2830 0

Снимка МКД

Матуранти (абитуриенти) на парад на зрелостниците в Скопие

Министерството на образованието и науката на Република Северна Македония и Държавният изпитен център излязоха с позиции, след като на матурата по английски език в събота тестът се оказа споделен във Вайбър група, в която зрелостниците са обсъждали отговорите по време на изпита. Медиите в Северна Македония писаха за това, че тестът е изтекъл във Вайбър група още по време на провеждането на матурата, а според телевизия Сител в групата са участвали 7 000 зрелостници.

От Министерството на образованието и науката (МОН) в Република Северна Македония излязоха с позиция, че Държавният изпитен център е компетентната институция за организиране на държавната матура и предложиха организационни промени от следващата година.

„Задължение на Държавния изпитен център е да проведе матурата, като подготви тестовете и ги раздаде в училищата и този процес беше извършен професионално. Тестовете не са „изтекли” до началото на изпита, споделянето във Вайбър група е започнало след началния час на изпита“, съобщиха от Държавния изпитен център.

„Въпреки че тестът не е станал достъпен за учениците преди изпита и е бил споделен между зрелостниците чрез приложение за електронна комуникация по време на самия изпит, това е пропуск, който по никакъв начин не е трябвало да се случва и води до поемане на отговорност“, се казва в съобщението на Министерството на образованието и науката, според което заради стачката на работещите в Държавния изпитен център изпитът не се е провел в по-големи помещения и с повече квестори, както е било препоръчано.

"Споделянето на въпроси и отговори по време на матурата по английски език ще бъдат обсъдени от Държавната зрелостна комисия като висш орган за провеждане на държавните зрелостни изпити. На заседанието ще бъде решено дали и какви санкции ще бъдат наложени на всички замесени в нарушаването на процеса на държавните зрелостни дипломи. Позицията на Държавния изпитен център е да не се отменя изпитът по английски език за всички, които са спазили правилата за провеждане на държавния зрелостен изпит", се казва в писмото, подписано от директора на Държавния изпитен център Благица Павловска.

Стачката в Държавния изпитен център непосредствено преди провеждането на матурите беше прекратена "в името на зрелостниците", след като от МОН обявиха, че датите за зрелостните изпити няма да бъдат променени и ако се налага изпитите ще бъдат организирани от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика