Театърът на бойните действия: първите 90 дни на войната в Украйна в анимирана карта

OFFNews 26 май 2022 в 14:22 7007 0

Карта на бойните действия в Украйна

Снимка ISW

Театърът на бойните действия в Украйна.

Експерти от Американския институт за военни изследвания (ISW) представиха анимирана графика по картите за ситуацията в театъра на бойните действия в Украйна през първите 90 дни от началото на руската агресия. При сравняването на разпределението на силите и водените сражения, може да се направи извод, че ситуацията е почти без съществени промени от 7 април насам.

Към настоящия момент са регистрирани опити за възобновяване на настъплението към Славянск. Има и съобщения за промяна в руската тактика, което може да в резултат на сериозни критики от военни експерти и анализатори, както и от представители на Държавната Дума. Руските сили се стараят се съсредоточат върху изграждането на „по-малки котли“, вместо се насочват към големи обкръжения. Армията на Руската федерация се бори с недостиг на високопрецизно въоръжение.

Според Генералния щаб на украинската армия анализира, че поради липсата на такова въоръжение руснаците търсят други методи за да ударят по критичната инфраструктура и са увеличили използването на авиацията като подкрепление за своите офанзиви. Това предизвиква увеличение на броя на масираните атаки срещу цивилни.“ – оценява в последния си доклад ISW, цитиран от Nexta.

Анализаторите на института обръщат внимание на факта, че Кремъл и руското командване в движение създават нови регулации, с чиято помощ трябва да се справят с намаляващото ниво на резервите от жива сила. Държавната Дума и Съветът на Руската Федерация приеха вече закон, по силата на който максималната възраст за доброволците в редиците на руската армия се вдига от 40 на 50 години.

ISW отбелязва, че руските сили поставят приоритета върху напредването на Изток и на Запад от Попасна, за да отрежат наземните комуникационни линии (GLOC) на украинците югозападно от Северодонецк и да завършат опита си за обкръжаване на Луганска област. Руснаците опитват да подновят и офанзивата си към Славянск, съобщи в четвъртък генералният щаб на Украинската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови