Цветнокож мъж издъхна, задушен от полицаи в психиатрия

OFFNews 22 март 2023 в 10:33 2623 0

Ирво Отиено

Снимка Ben Crump Law

Загиналият Ирво Отиено

Смъртта на цветнокож мъж, издъхнал окован в белезници при борба в полицаи, разтърси САЩ.

Видео показа как трима заместник-шерифи и медицински служители се борят с окования 28-годишен мъж на име Ирво Отиено в продължение на няколко минути в държавна психиатрична болница в щата Вирджиния.

Трагедията е станала на 6 март.

Смъртта на Отиено, която привлече вниманието на цялата страна, е последният пример за смърт на цветнокож мъж по време на задържане от органите на реда, съобщава Ройтерс.

Полицията е арестувала и обвинила трима бивши служители на психиатричната болница и седем заместници на шерифа на окръг Хенрико, Вирджиния, в убийство втора степен за смъртта на Отиено. Повечето от замесените в случая полицаи и служители на болницата също са цветнокожи. Във вторник 

Видеозаписът, линк за изтегляне на който беше предоставен в съдебните документи, показва как служители вкарват Отиено в една стая. Изглежда, че той се бори, докато го слагат на земята. На моменти до 10 служители и болнични работници го притискат на земята, докато краката му са оковани с белезници, а ръцете му са държани зад гърба му. Други служители на болницата и полицията са били в стаята и наблюдавали сцената.

По-нататък във видеото се вижда как Отиено е превит и неподвижен. Служителите го обръщат и започват да правят компресии на гръдния му кош. Те внасят дефибрилатор и се опитват да го съживят. Когато става ясно, че е мъртъв, служител на болницата покрива безжизненото му тяло с бял чаршаф.

Семейството, което миналата седмица прегледа видеозаписа от охранителните камери, заяви по време на пресконференция във вторник вечерта заедно с адвоката си, юриста по граждански права Бен Крамп, че кризата в психичното здраве не трябва да бъде "смъртно наказание".

В предварителния доклад на съдебните лекари се казва, че Отиено, който е имигрирал в САЩ от Кения, когато е бил на четири години, е починал от задушаване. Прокурорите твърдят, че им е било казано, че по време на приема в болницата той е бил задържан, тъй като е бил "войнствен".

Според адвокат Крамп обаче от видеото ясно се вижда, че Отиено е с белезници и оковани крака и не е било необходимо няколко полицаи да го усмиряват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews