Цензура ли е това? Фейсбук премахва събития срещу мерките срещу COVID-19

OFFNews Последна промяна на 21 април 2020 в 09:55 6279 5

Фейсбук заяви, че ще премахне страници и събития, призоваващи за организирането на протести, които нарушават държавните закони за социално дистанциране в САЩ по време на пандемията от коронавирус.

Компанията заяви, че вече е премахнала постове и призиви за събития срещу блокадите в Калифорния, Ню Джърси и Небраска след консултации с правителствата на отделните щати.

Протести срещу блокадите се проведоха в редица щати в САЩ в неделя, а стотици протестиращите нарушиха мерките за социално дистанциране в противовес на ограниченията, предназначени да спрат разпространението на коронавируса и да спасят животи.

Подобни събития, които „опровергават насоките на правителството за социално дистанциране, не са разрешени във Фейсбук“, заяви говорител на компанията в понеделник.

Пред телевизия ABC, основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг беше попитан дали организацията на протестите срещу блокадите в платформата представлява „вредна дезинформация“.

“Ние го класифицираме като вредна дезинформация и го сваляме”, каза Зукърбърг и добави, че дебатите за политиката няма да бъдат задушени.

Премахването на събитията предизвика обратна реакция от страна на консерваторите, сред които Доналд Тръмп – младши, който обвини Фейсбук в нарушаване на свободата на словото. Татко му, американският президент също изрази подкрепа за протестите, като предположи, че „някои губернатори са отишли твърде далеч“ при поставянето на ограничения върху живота. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1284

5

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

21.04 2020 в 20:06

Да му сера в устата на тоя гнусен чифут.
Аз фашистбук нямам и няма и да имам.

8162

4

sawall

21.04 2020 в 14:40

Цензура е и какво? Фейсбук е частна компания и не е обвързана съв свободата на словото, по начина по който то е защитено в конституцията на САЩ. Никой не може да ги задължи да хостват нещо, което не ги кефи, и не са длъжни (по закон) да дават причина дори. Аз съм съгласен с тях в конкретния случай, но след 2 часа могат да започнат да ограничават други неща. Ей там е проблемът.

3175

3

tough

21.04 2020 в 13:38

Цензура е, разбира се. Те и всички закони са цензура, понеже ограничават хората в една или др. степен.

1700

2

fordo1

21.04 2020 в 11:39

Естествено, че е цензура в най-чист вид. Дали е частна или държавна няма никакво значение.

1000

1

wreathbro

21.04 2020 в 10:16

Фейсбук е частна медия и има своята редакционна политика.