''Целият апартамент е в кръв'': пострадали от Лвов разказаха за ракетната атака

OFFNews 06 юли 2023 в 21:18 1840 2

Снимка УНИАН

В нощта на 5 срещу 6 юли Русия атакува Украйна с десет крилати ракети "Калибър". Седем от тях бяха свалени от украинските сили за ПВО, но една от ракетите разруши многоетажна сграда в Лвов, припомня УНИАН. 

Смъртоносна руска ракета удари висока сграда на улица "Стрийска", близо до центъра на Лвов. Към момента е известно за петима загинали и за над 30 други са ранени. Също така, в резултат на руски ракетен удар в Лвовска област, електропреносната линия и три трансформаторни подстанции бяха изключени.

Унищожени са над 30 сгради, над 250 апартамента, 10 общежития, дом за деца, два университета и санаториално училище. Според ръководителя на Лвов Андрий Садовой това е най-голямата атака срещу цивилната инфраструктура на града от началото на войната.

Всичко стана моментално

От началото на пълномащабната война Лвовска област остава почти най-безопасният регион на страната. Ако е имало единични обстрели от руснаците, те не са били толкова мащабни, колкото в други региони. Но това беше до снощи. 

На 5 срещу 6 юли руснаците нанасят ракетен удар - около два часа след полунощ. Ракетата удря висока сграда на ул. "Стрийска". Два етажа от сградата са напълно унищожени. Има загинали и много ранени.

Около сградата има стотици хора - ранени, с превръзки, плачещи и уплашени. Някой прегръща деца, някой гали куче. В един момент тези хора губят почти всичко - жилища, вещи, а някои и близки. Доброволци доставят храна и вода.

"Стана моментално. Баща ми дори нямаше време да си обуе панталоните", разказва Ирина, обитателка на сградата. 

По време на нападението жената е била вкъщи с родителите си. Майка й се лекува от рак, баща й - след инсулт. Казва, че не винаги са ходили в убежището, но онази вечер усетили нещо – решили да отидат, но... нямали време.

"Буквално няколко минути след сигнала (за въздушна атака) имаше експлозия. Дори не разбрах веднага какво се случи. Миг - и се разпръснахме в различни ъгли, всичко наоколо побеля от барут, целият апартамент беше в кръв", казва Ирина.

Пострадала е майка й - в болницата са й направени шевове на ръката и главата, след което е изпратена вкъщи. Тъй като жената е подложена на химиотерапия заради рака, тя се нуждае от специално лечение. Всички лекарства обаче остават в апартамента.

Пенсионерката Тетяна, друга жертва на руската ракета, разказва, че е паднала от леглото от експлозията. 

"Спях, беше два часа през нощта. Дори не чух алармата, защото изобщо не чувам добре. Тогава изведнъж нещо ме блъсна, прозорецът излетя. Изпълзях до вратата, но не можах да я отворя - беше заклещена от взривната вълна. Не знам как останах жива”, казва жената.

Журналистът от "Главком" Павло Вуец също се спасява като по чудо. Той, заедно със съпругата си и сина си, който е ученик, наемат апартамент в сградата. Местят се от Киев през март 2022 г. 

Павло и семейството му напуснали апартамента няколко минути преди удара. Апартаментът им е на последния етаж и е напълно унищожен. Там са останали всички документи, лични вещи и средства. Унищожен е и паркиран до къщата автомобил.

В резултат на атаката срещу Лвов апартаментът на известната певица Кристина Солова също е почти унищожен. Взривната вълна е избила прозорците. За това написа самата тя в социалните мрежи. 

"Със счупени прозорци, но живи и здрави. Дано и вие да сте", написа Солова в Instagram.

Загиналите 

Сред загиналите са майката и сестрата на местния журналист Володимир Садовой.

В града е обявен двудневен траур за загиналите.

Известно е и за петима убити и 36 пострадали. Евакуирани са 64 души. Спасителите продължават да работят на мястото на трагедията.

Междувременно градската комисия и Националната извънредна ситуация реши да отпусне 100 милиона гривни за възстановяване на разрушени апартаменти. На всички жители, които са загубили домовете си, е предложено временно настаняване в хотел или в модулен град в парк Стрий, които се намират наблизо.

Убежищата в Лвов вече трябва да работят 24 часа в денонощието

Днес някои жители на Лвов написаха в социалните мрежи, че по време на нощната атака някои убежища  са били затворени. Министърът на вътрешните работи Игор Клименко съобщи, че е получил информация за поне 10 затворени убежища.

„Възмутителна ситуация. Толкова много внимание, изисквания, строги решения. И заключенията не са направени от някои отговорни лица. Полицията на Лвовска област откри наказателно производство за изоставяне в опасност. Виновните трябва да бъдат изправени пред правосъдието", написа той в Telegram.

Реакцията на кмета на Лвов Андрий Садовой беше незабавна.

На заседание на Комисията за извънредни ситуации беше решено всички убежища на територията на общността Лвов да бъдат отворени 24 часа в денонощието:

"Тъй като е невъзможно да се осигури отварянето на убежищата на 100%, ние забраняваме затварянето им в Лвов. Отговорните лица, определени от собственика на сградата, трябва да разработят схема, според която скривалищата ще бъдат свободно достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Причината за това решение са 10 жалби на "Горещия телефон" снощи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!