`Цар риба`: Осъдиха руснак за рибарски фейк, излъгал за уловена 100-килограмова белуга

Красимир Крумов 20 май 2022 в 13:10 2222 0

Мария Пирогова, говорител на съда

Снимка Пресслужба на Съдебната система на Краснодарския край

Говорителят на съда Мария Пирогова съобщи, че извършителят сам е премахнал фейка, по време на разследването.

Администратор на рускоезична група в социална мрежа беше осъден от състав на Краснодарския областен съд да плати глоба от 60 хиляди лева заради рибарски фейк – излъгал за улов на 100-килограмова белуга и дори пуснал видеоклип с улова.

Новината за уловена „цар риба“ (по едноименното произведение на Виктор Астафиев) се появила в социалните мрежи през април т. г. Администраторът на телеграм канала Temryuk Info 18+ публикувал информация за 100-килограмова есетра, уловена в Темрюк. Някои от абонатите на социалната мрежа не повярвали на съобщението и поискали проверка за улова на включената в Червената книга риба. Скоро след това видеото попаднало в полицията и започнало разследване.

Видео: Пресслужбата на съдилищата в Краснодарския край.

Служителите на Министерството на вътрешните работи установили, че информацията във видеото не е вярна: „Белуга никога не е била улавяна във водите на Темрюк, а се отглежда в развъдник за есетрови риби“.

Из материалите на полицията по делото

„Докладвам че на 2 април 2022 година с цел установяване на лица осъществяващи екстремистка и противозаконна дейност в мрежата „интернет“, беше осъществен мониторинг на социалните мрежи в интернет. Така в хода на проведените оперативно-разследващи мероприятия с извършване на справки беше установено, че в интернет, в социалната мрежа „В контакте“ сe съдържа страницата „Темрюк инфо – новини, обяви, произшествия“. Указаната група се намира в свободен достъп, т.е. има свободен достъп до снимки, текстове и видеоматериали, поместени в нея. В хода на преглеждане на лентата с новините на въпросната страница има публикация от 31 март 2022 година със следното съдържание: „В Темрюк хванаха огромна белуга с тегло повече от 100 кг. Белугата принадлежи към семейство есетрови и такива големи екземпляри се случват рядко. Вероятно тези кадри ще влязат в историята.“

В същото време на същата дата в друга група имало публикация на ръководителя на Азовско-Черноморския филиал на „ГлавРибВод“ Евгений Уваров за огромен екземпляр женска белуга на 18 години в развъдника на филиала. Т.е. уж уловената риба била отглеждана в развъдника.

Срещу администратора на групата било образувано административно производство по част 9 чл. 13.15 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация (съзнателно разпространение в медиите и интернет на информация, за която е известно, че е фалшива, но се представя за истинска). Случаят бил внесен в съда.

Магистратите след като разгледали материалите по делото и признали администратора на групата за виновен. Съдът му наложил глоба от 60 хиляди рубли (1900 лева). От обединената пресслужба на съдилищата в областта съобщават, че по време на започналото административно-наказателно производство авторът на фейка сам е премахнал видеото от интернет пространството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови