Тъстовете на лидера на Шотландия бедстват в Газа

OFFNews 17 октомври 2023 в 11:40 2110 3

Снимка Wikimedia

Първият министър на Шотландия и лидер на управляващата Шотландска национална партия (ШНП) Хумза Юсаф заяви, че родителите на съпругата му в Газа , а с тях и техните внуци. 

Те са останали почти без храна и питейна вода и трябва спешно да напуснат окупираната територия..

Тъстовете на Юсаф живеят в Шотландия, но са били на гости при роднини в Газа, когато бойците на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври. 

38-годишният първи министър допълни, че родителите на съпругата му - Елизабет и Магед Ел-Накла, са се ограничили до едно яйце на ден и няколко глътки чиста вода: "Те разпределят храната, така че да има достатъчно за внуците им", добави той.

"Ако границата не бъде отворена отново и няма изход, хората ще умрат... не мисля, че ще ги видя отново", заяви в интервю за Ройтерс Юсаф.

Той посети и синагога в Шотландия миналата седмица, за да утеши семейството на евреин, починал в Израел, с думите: "Вашата мъка е моя мъка". 

Според Юсаф обаче Израел налага незаконна форма на колективно наказание. Той упрекна британското правителство, че е оказало толкова силна подкрепа на Израел веднага след атаката, без да поставя под съмнение реакцията на страната след нападението на "Хамас". 

Все пак първият министър, който е и първият мюсюлмански лидер на западноевропейска държава в новата история, посочи, че Израел има право да се защитава и изрази "абсолютно" съчувствие към жертвите на "Хамас".

Шотландия има полуавтономно правителство, което отговаря за въпроси като здравеопазването и образованието. Външната политика се контролира от британското правителство в Лондон.

"Ако не действаме като международна общност, това ще бъде значително петно ​​върху съвестта ни за много години напред", каза Юсаф, чиято съпруга е родена в Дънди от баща палестинец и майка шотландка.

Първият министър на Шотландия е роден в Глазгоу - с баща от Пакистан и майка от Кения.

Британският премиер Риши Сунак говори пред парламента в понеделник, където заяви, че Израел трябва да се защитава в съответствие с международното хуманитарно право. Продължават дипломатическите усилия за доставяне на помощ в анклава, тъй като храната, горивото и водата не достигат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

ПеркоНаумов

17.10 2023 в 14:13

Заради това, не трява да се пускат повече мюсюлмани в Европа и Великобритания. Изцяло подменят културата и политиката с враждебна и вредна за нас такава. Откъде накъде министър прецедател ще е от друга страна! Това е претопяване в действие

12078

2

edin slep

17.10 2023 в 13:54

Надеждата е, че като имат държава с иституции, палестинците ще кротнат. Да, ама няма - ще са нещо като талибаните или аятоласите - ще купят танкове, самолети и пак ще нападнат.

Ще са нещо като СССР, чиято доктрина до ВСВ е - перманентна революция по целия свят и всички да се обединим в една държава - СССР.

Лошото е, че превзеха Ливан и скоро и Йордания и пак ще нападнат.

3251

1

динозавър

17.10 2023 в 12:33

Докато има деца взети за заложници, всички средства са допустими. Ако хамазците се грижат за народа си да освободят заложниците. Мнението ми е, че те имат вътрешна потребност да убиват. Иначе правото е 100% на страната на Израел.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки