Търговията на Китай потъна неочаквано

OFFNews 07 ноември 2022 в 11:38 4160 3

Шивачка с маска на лицето шие в текстилна фабрика в окръг Хуимин в източната китайска провинция Шандун.

Снимка БТА/АП

Шивачка с маска на лицето шие в текстилна фабрика в окръг Хуимин в източната китайска провинция Шандун.

Китайската търговия се сви неочаквано поради забавяне на търсенето. Това се случва за първи път от месец май 2020 г., в началото на пандемията от COVID-19, и тогава това беше знак, че световната икономика се забавя.

Износът и вносът неочаквано са се свили през октомври, тъй като китайските фирми бяха засегнати от ограниченията на COVID-19 на властите в родината си и от глобалното забавяне.

Износът се понижи с 0,3% на годишна база. Това е рязък обрат спрямо ръста с 5,7% през септември. Очакванията на икономистите бяха съвсем различни – за слабо забавяне до ръст в размер на 4,3%.

Спадът на китайския износ идва в момент, когато енергийната криза заплашва да тласне Европа към рецесия, докато икономиката на Обединеното кралство също се свива.

Вносът на стоки е спаднал с 0,7%, което подсказва, че вътрешната икономика на Китай е крехка.

Износът за Европа (-9% на годишна база) и за САЩ (-13% на годишна база) спадна, но се наблюдаваше годишно увеличение на доставките за Югоизточна Азия.

„Слабият ръст на износа вероятно отразява както слабото външно търсене, така и прекъсването на доставките вследствие COVID. Очаквам растежът на износа да остане слаб през следващите няколко месеца, тъй като световната икономика се забавя“, казва Джан Живей, президент и главен икономист на Pinpoint Asset Management, пред Bloomberg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

07.11 2022 в 16:26

Боли, а?
 
X

Подкастът на OFFNews