Тапа от 19 петролни танкера на Босфора. Турците не ги пускат без застраховка, агенциите не застраховат нефт над 60 долара

OFFNews 06 декември 2022 в 12:54 4480 5

Карта на плавателните съдове в района на Босфора.

Снимка OFFNews

Някои от танкерите за суров петрол са на рейд вече шест дни

В турски териториални води само на 5 декември се е образувала тапа от 19 танкера за суров нефт, които са пуснали котва на рейд при Босфорския пролив и Дарданелите след въвеждането на таван за цената на руския нефт. За това съобщи „Файненшъл таймс“, като се позова на данни от брокерите за морски превози, търговците на петрол и службите за спътниково проследяване на морския транспорт.

Струпването на морски съдове е още по-голямо днес и се вижда в един от сайтовете за мониторинг на корабите - vesselfinder.com.

Таванът на цените, който беше въведен на 5 декември, забранява на танкерите, товарещи руски нефт да застраховат превозвания товар на Запад, ако стойността на нефта е над определената пределна цена от 60 долара за барел. След въвеждането на ограниченията властите в Турция от своя стана поискаха от корабите, преминаващи през проливите, доказателства, че нефтът е застрахован.

Един от корабните брокери е заявил пред Ройтерс, че първият танкер е дошъл на 29 ноември и чака вече шест дни. По-голямото количество от нефта, намиращ се в кораби по бреговете на Турция е с произход Казахстан. Нефтът от Казастан постъпва в Русия по тръбопровод и не попада под удара на западните санкции.

На 5 декември влезе в сила решение на Европейския съюз за въвеждане на ембарго на доставките на нефт от Русия, което предвижда механизъм на пределна цена на нефта, возен по море. Таванът беше определен на ниво 60 долара с възможност за промяна на цената в бъдеще. Приетите ограничения засягат широк спектър от услуги, свързани с морския транспорт на руски нефт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

06.12 2022 в 18:48

Много правилно!

345

3

Джендо Джедев

06.12 2022 в 15:59

Ще става още по-интересно!

2550

1

alfakentavur

06.12 2022 в 13:31

Несъобразимая, великая, безаналоговая и непобедимая строна Рашистан пак ли я нахендриха? :)