Quantcast

Танкер с нафта е нападнат в Близкия изток

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2019 в 13:59 2079 1

Снимка AFP

Танкер, нает от тайванската държавна петролна компания за превозване на гориво, е нападнат в Близкия изток, съобщи високопоставен служител на фирмата, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Според директора на нефтохимическия бизнес отдел на "Си Пи Си Корпорейшън" У Ифан има подозрения, че танкерът "Фронт алтеър" (Front Altair), превозващ 75 000 тона нафта, е бил ударен от торпедо.

При инцидента е повреден корпуса на кораба. Всички членове на екипажа са невредими. Те са били спасени от друг плавателен съд, който се намирал наблизо. Един член на екипажа на танкера е бил леко ранен и е получил първа помощ на борда на кораба "Коустал ейс".

Танкерът е забелязан за последно в Оманския залив край бреговете на Иран, след като е бил натоварен в Обединените арабски емирства, показват корабни данни.

Друг танкер - "Кокука кърейджъс", е пострадал при свързано със сигурността произшествие в Оманския залив, каза говорител на компанията, управляваща кораба.

Говорителят каза, че "Кокука кърейджъс" не е застрашен от потъване, а товарът от метанол е непокътнат.

Няма български моряци сред екипажите на атакуваните танкери, съобщи Maritime.bg, позовавайки се на информация от кризисните центрове на BSM Ship Management и International Tanker Management.

И двете компании са отказали да коментират дали става въпрос за нападение с торпедо.