Талин ще отнема естонското гражданство на натурализирани естонци, ако се сражават за Русия

OFFNews 20 юли 2022 в 21:13 3584 0

Държавното събрание на Естония - Рийгикогу

Снимка Uudis.net

Държавното събрание на Естония - Рийгикогу

Естонското държавно събрание Рийгикогу прие законодателни промени, които дават право на правителството в Талин по собствено усмотрение да вземе решение за лишаване от естонско гражданство на лица, които са го получили по пътя на натурализация, съобщи „Балтик таймс“. Законопроектът, който е насочен на първо място срещу ангажирани с войната срещу Украйна руснаци мина в 101-местното Рийгикогу с 52 гласа „за“ и 17 против.

Философията на законовите изменения засяга случаите, в които натурализирани естонци са постъпили или се намират на държавна или военна служба или във военна организация на чужда държава и в случаите, в които такава служба представлява заплаха за обществения ред или националната сигурност. В частност, натурализирани естонци, които заминат да се сражават в Украйна на руска страна ще бъдат лишавани от естонското си гражданство.

Освен това лице, което е придобило естонско гражданство чрез натурализация , може да бъде лишено от правителството от гражданство, ако е осъдено за престъпления срещу човечеството.

Едновременно с това законовите промени правителството получава правото да не лишава дадено лице от естонско гражданство, ако службата на лицето в чужда държава не застрашава сигурността на Естония, като например в ситуация, в която лицето отива на война на страната на Украйна за защита на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на украинската държава.

Въпреки това Естония не препоръчва на естонските граждани да отиват да се бият за която и да е чужда държава, тъй като Талин не може да гарантира защитата на естонските граждани в зони на военен конфликт .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!