Талибаните завземат още територии край Кабул

OFFNews 14 август 2021 в 11:06 1470 0

Снимка Getty Images

Бежанци от Афганистан в Западна Турция

Талибаните са превзели провинция Логар, южно от столицата Кабул, предадоха Асошиейтед прес и БТА, позовавайки се на афганистанският депутат Хома Ахмади.

Според Ахмади талибаните контролират вече цялата провинция, включително столицата ѝ Пули Алам, и днес са стигнали до един от окръзите на провинция Кабул, тоест се намират на по-малко от 80 километра от афганистанската столица.

Ислямисткото бунтовническо движение е предприело тази сутрин настъпление от няколко посоки към Мазар и Шариф, един от големите северни градове, отбраняван от могъщи полеви командири, каза говорител на губернатора на провинция Балх. Не се съобщава за жертви.

За града, за да организира отбраната му и да се срещне с командирите на няколко съюзнически на правителството милиции, е заминал президентът Ашраф Гани.

Водят се консултации са спешно намиране на политическо решение, което да гарантира "мир и стабилност" в Афганистан, каза днес в телевизионно обръщение към нацията афганистанският президент Ашраф Гани. В същото време той призова въоръжените сили да се мобилизират, предаде Франс прес.

Започнах консултации, които "бързо напредват" - в правителството, с политически лидери и международни партньори на страната, каза Гани. Целта е "да се намери политическо решение, което да даде мир и стабилност на афганистанския народ", заяви той, но изтъкна, че "върховният приоритет" сега е "отново да се мобилизират" афганистанските въоръжени сили и служби за сигурност.

Обръщението на президента е първото му публично изявление след дни, белязани от бърз напредък на талибанските сили, които превземат все повече афганистански провинции и според някои източници се намират на около 80 километра от столицата Кабул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!