Талибаните празнуват с изстрели във въздуха, опашки пред банкоматите

САЩ и Великобритания са оставили стотици свои граждани в страната след изтеглянето си

Ивайла Сопотенска 31 август 2021 в 11:57 4860 0

Снимка Getty Images

Талибани, облечени в изоставени американски военни униформи, се молят, след като превзеха летището в Кабул

Малко преди полунощ във вторник и последният американски самолет напусна Кабул. След заминаването му талибаните завзеха летището Хамид Карзай и всичката останала военна техника и обявиха победата си. Други празнуваха изтеглянето със стрелба във въздуха. 

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид похвали бунтовниците за „придобиването на независимост“ и заяви, че новото правителство желае да има „добри отношения със САЩ и света“.

Щатите заявиха, че са евакуирали около 123 000 цивилни, включително 6 000 американски граждани в най-голямата евакуация в историята на американската армия. 

Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи обаче, че в Афганистан са останали между 100 и 250 американски граждани, без да потвърди точните цифри. Според данни на свидетели някои американци и афганистанци с разрешение да напуснат страната, са били блокирани от талибаните на контролно-пропускателните пунктове и не са успели да стигнат до летището.

Американският президент Джо Байдън беше обещал да изведе от страната всеки американец и ранният край на евакуацията предизвика критики. Очаква се той да направи публично изявление днес по повод на края на войната. 

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб също обяви, че все още има стотици британски граждани в Афганистан, дни след последния евакуационен полет на страната, напуснал столицата Кабул. Той обясни, че останалите неколкостотин души са от по-сложните случаи като големи семейства или хора без документи. В групата има и афганистанци, надявали се да заминат за Великобритания заради работата, която са вършили за британското правителство.

Рааб подчерта, че правителството все още се надява да евакуира всички, които отговарят на условията, и е влязло в контакт с трети страни, които биха могли да послужат като път към Обединеното кралство. Освен това той допълни, че правителството „ще държи талибаните да ги уверят“, че на хората ще се осигури безопасно преминаване.

След като американците си отидоха настава тревожен период на несигурност за жените, децата и активистите за правата на човека в страната. Има безпокойство как би изглеждало управлението на талибаните.

"Талибаните все още не са обявили ново правителство, тепърва трябва да обявят нова система на управление. Моите източници ми казват, че е напълно възможно те да обявят създаването на ислямски емирство, както през 90 -те години", разказва кореспондентът на Би Би Си Секундер Кермани.

Паричните средства също са в недостиг, огромни тълпи се редят на опашки пред банкоматите. Тегленията са ограничени поради нарастващото търсене. Хората чакат с часове от рано сутринта, за да изтеглят малка сума от спестяванията си.

"Хората наистина стават доста отчаяни. Един мъж ми каза, че се притеснява, дали ще може да сложи храна на масата за децата си. Друга жена се разплака. Въпреки че евакуационните полети са приключили значителен брой афганистанци все още се опитват да напуснат страната. Много от хората, които заминаваха, ми казаха, че основната им причина да напуснат всъщност е лошото състояние на икономиката “, добавя журналистът.

„Много хора ми казват че талибаните са възприели публично по-смирено поведение от това, което са очаквали, от което са се страхували, но не са сигурни как ще се държат талибаните занапред, сега, когато международните войски напускат и потенциално част от международния фокус върху Афганистан ще се измести."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови