Талибаните контролират 65% от територията на Афганистан

OFFNews 10 август 2021 в 21:53 2634 0

Талибаните завладяха Фарах в Западен Афганистан и така вече контролират 65% от територията на страната. Това е седмата регионална столица, която попада под техен контрол в рамките на 5 дни. Около 400 000 афганистанци са вътрешни бежанци заради светкавичното настъпление на талибаните срещу правителствените войски, съобщи представител на Европейския съюз, цитиран от БНТ.

Президентът Ашраф Гани поиска помощ от лидерите на местни милиции и призова цивилните да защитят "демократичната тъкан" на страната. ООН изрази опасения, че напредъкът от последните 20 г. по човешките права в Афганистан може да бъде изличен. Стратегията на бунтовниците е да изолират столицата Кабул, където се стичат хиляди вътрешни бежанци.

"Обръщаме се към международните организации и най-вече към ООН да окажат по-голям натиск върху талибаните, които трябва да прекратят бруталните действия. Населението бяга от районите, завзети от тях, заради извършваните жестокости. Нужна е и повече хуманитарна помощ за Кабул и отделните провинции", заяви министърът по справянето с бедствия Гулам Бахаудин Джилани.

САЩ подкрепят правителствените войски с въздушни удари, но заявиха, че отговорността за защита на страната вече е на афганистанската армия. Боеве се водят в 25 от общо 34 афганистански провинции, прокудени са 60 000 семейства, отчитат властите в Кабул.

Ситуацията в Афганистан е предизвикателство, но не е отчайваща, обяви представител на ЕС. Според него разликата със Сирия и Ирак е, че Афганистан все още има стабилно и признато правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!