Тактиката IZIZ. Историк от Мосул сравни армията на Русия с Ислямска държава

OFFNews 27 април 2022 в 22:05 8748 4

Снимка Twitter/ Visegrad 24

През юни 2014 година гр. Мосул в Северен Ирак пада в ръцете на Ислямска държава (ISIS) за броени дни. Очевидец на събитията от това време е историкът от Университета в Мосул Омар Мохамед, който с риск за живота си информира външния свят за зверствата на Ислямска държава, като създава анонимния блог „Окото на Мосул“. Днес Омар Мохамед наблюдава събитията в Украйна и прави паралели между действията на армията на Путин и тези на Ислямска държава, разказва британското издание iNews.

Едно от първите неща, които Ислямска държава направи, беше да разруши светилище, за което се казва, че е гробницата на библейския пророк Йона, почитана от мюсюлмани, християни и евреи и построена върху основите на асирийски дворец от 7 век преди Христа.

Мохамед казва, че жителите на Мосул отдавна са вярвали, че мястото предоставя специална защита. Хората са живели с векове с идеята, че са божествено защитени и никой няма да се осмели да повреди града или навреди на хората му. След взривяването на светилището се разпада и мирогледът им. Помислили си: щом са в състояние да унищожат тези старини, значи са способни да направят всичко. И това е довело до краха на съпротивата.

Когато Владимир Путин нахлува в Украйна през 2022 г., Мохамед наблюдава как руската армия нанася удари по музеи, паметници, църкви и свещени за евреите места. Според него паралелите са очевидни и не са случайни. „Те се насочват към фундаментите за съществуването на нацията“, казва той. „Русия унищожаваше всички тези елементи в опит да доведе украинците до положение да приемат всички условия, които Русия би наложила.“

Историкът от Мосул категорично не е съгласен с твърдението, че унищоженията са неволни. „Тяхното насочване към църква, след това синагога, след това джамия, след това мемориал на Холокоста подсказва, че има модел в операцията“, казва Мохамед. „Това не са не просто съпътстващи щети от войната, зад това стои дълбок контекст – „ще унищожим всичко, което представлява вашата идентичност“.

Омар Мохамед не е единственият, чиито наблюдения са в посока на намиране на прилика между бойците на Ислямска държава и армията на Путин в Украйна. През март в Туитър се появиха конвои с пикапи „Мицубиши“ и „Тойота“ с монтирани в товарния отсек зенитни картечници, които се движат в района на Мариупол по начин, идентичен с конвоите на Ислямска държава. Върху купето и каросерията са сложени знаците Z. Това роди паралела с ISIS и моторизираните руснаци бяха наречени „армията на IZIZ“.

Много от останалите действия на Руската армия в Украйна могат да бъдат окачествени като IZIZ-style. Като например отвличанията за подкуп на украинци от страна на руски военни.

Преди два дни съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михаил Подоляк сподели в профила си в Туитър видео, което му предоставила Олга Новикова, бежанка от Мариупол.

Олга получила съобщение от фейсбук акаунта на сина си Алексей. Съобщението обаче не било от него, а от похитителите му – с искане на откуп. Алексей участвал в защитата на Донбас и на 23 април бил взет в плен, така разказва във филмчето, което шантажистите са изпратили на майка му заедно със снимка на студентската му книжка и паспорта. В първото съобщение поискали телефонния номер на Новикова в шифрованото приложение Телеграм. Казали, че са руски войници и държат сина и. Дали и 15 минути да предложи нещо срещу неговото освобождаване. После поискали 5 хиляди евро. На думите и, че е бежанка и няма такива пари, казали, че не ги интересува. Подоляк пусна клипа, в който Алексей Новиков е разпитван от руснаците. „Руската армия все повече напомня бойците от Ислямска държава. Русия трябва да бъде обявена за терористична държава.“ – написа съветникът на президента на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

28.04 2022 в 08:16

Да, ти току-що.
Вече ще искам разрешение от путлеровите тролчета или лично от канцеларията на Путлер преди да пиша в публичен форум.

Ти си гледай копейките, които съвсем скоро ще свършат и тогава пак отиваш да чистиш пода на кварталния супермаркет :)

2550

2

alfakentavur

28.04 2022 в 06:55

Не. Дошли са с пратка от Луната, като лоялни на Новия СССР пенсионерки ги прихващат и пленяват във въздуха с мрежички за пазаруване. И ги дават не на ДНР, а на ЛНР. И не преди седмици, а още преди войната. Даже още преди да има ДНР и ЛНР. Още преди Путлер да стане президент даже.