Тайланд дава на домакинствата 1 милион растения канабис - за чайове и супи

OFFNews 11 май 2022 в 12:49 2016 0

Снимка Pixabay

Правителството на Тайланд ще раздаде един милион безплатни растения канабис на домакинствата в цялата страна през юни, за да отбележи новото правило, което позволява на хората да отглеждат канабис у дома, заяви министърът на здравеопазването, цитиран от Си Ен Ен.

Министър Анутин Чарнвиракул обяви този ход в публикация във Facebook, като заяви, че растенията могат да се отглеждат като "домашни култури".

Новото правило в сила от 9 юни ще позволи на хората да отглеждат растения канабис вкъщи, след като уведомят местните власти, но растенията ще трябва да са от медицински вид и да се използват изключително за медицински цели. Канабисът не може да се използва за търговски цели без допълнителни лицензи.

В регион, известен с тежките си наказания спрямо незаконните наркотици, през 2018 г. Тайланд стана първата държава в Югоизточна Азия, която легализира канабиса за медицински изследвания и употреба.

Кралството също така разхлаби местните закони за канабиса. Миналата година тайландските компании за напитки и козметика побързаха да пуснат на пазара продукти с коноп и CBD - съединение, което не предизвиква замайване у потребителите - след като употребата им беше одобрена за потребителски стоки.

Анутин отбеляза, че тайландските компании, регистрирани за тази цел, могат да продават продукти от канабис, които съдържат по-малко от 0,2 тетрахидроканабинол или THC - частта от растението, която превръща канабиса в дрога.

"Това ще даде възможност на хората и правителството да генерират повече от 10 милиарда бата годишно приходи от марихуана и коноп", пише Анутин.

Кити Чопака, предприемач от Банкок, заяви пред CNN, че законът има за цел да позволи хората да използват растението в лечебни чайове или супи: "Все още ще се счита за престъпление, ако нямате законна рецепта, и трябва да сте пациент с някакво заболяване, за да работи това. Едва тогава ще можете да отглеждате канабис у дома и да го използвате както пожелаете."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови