Тайфунът в Япония взе жертва, 500 000 се евакуират

OFFNews 08 юли 2014 в 16:18 2074 0

Един човек е загинал, след като тайфунът Неогури връхлетя японската островна група Окинава. Стихията е била в пика си, с постоянна скорост на ветровете от 175 километра в час и пориви, достигащи до 248 километра в час, съобщи Ройтерс.

Загиналият е рибар, когото стихията застигнала в лодката си край южния остров Кюшу – вторият по население и третият по площ в Япония, съобщава националната японска телевизия NHK.

Повече от 50 000 домакинства в Окинава са останали без ток, а петролната рафинерия е спряла работа.
Според официалните власти Неогури може да се окаже една от най-силните бури, удряли страната през последните десетилетия.

Прогнозите са, че "Неогури" се насочва към Кюшу, където има опасност от наводнения. Очаква се след това да продължи към най-големия японски остров Хоншу, а по-късно през седмицата да достигне Токио. Въпреки предупрежденията в столицата са относително подготвени и спокойни.

Японската метеорологична агенция издаде специални предупреждения за много силни ветрове, порои и бурно море и възможни наводнения на остров Кюшу. Постепенно интензитетът на тайфуна ще намалява, но обширната област, която обхваща, и бавното му движение могат да увеличат потенциалните щети, прогнозират специалистите. Те изтъкват, че обикновено при тези бури разрушенията идват най-вече от свлачища и наводнения, предизвикани от обилните валежи, а сега е краят на японския дъждовен сезон.

Правителството заседава извънредно вчера и призова местните власти и жителите в южните части на страната да вземат максимални предпазни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови