Таджикистан забрани руските имена

OFFNews 30 април 2016 в 13:04 9000 3

Имената с руски окончания вече са забранени в бившата съветска република Таджикистан, за да се насърчи ползването на таджикски имена, съобщи АФП, цитирана от Дарик. 

Съгласно подписан от президента Емомали Рахмон закон, фамилните имена вече ще са "съобразени с националните традиции и култура", съобщи говорител на министерството на правосъдието. Той посочи, че имената на новородени деца вече няма да може да завършват на "-ов" или "-ев".

През януари парламентът на Таджикистан гласува закон, който забранява новородените да получават имена, които "са чужди на културата и традициите" на страната.

През 2007 г. президентът Емомали Рахмон, който ръководи с желязна ръка страната с население 8,5 милиона души, промени фамилното си име от Рахмонов. През 2014 г. същото направиха висши чиновници и членове на правителството като проява на патриотизъм и премахнаха руските окончания от фамилните си имена.

Русифицирането на фамилните имена в тази населена предимно от мюсюлмани страна започна през 30-те години на миналия век, когато Таджикистан беше съветска република. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

30.04 2016 в 20:55

Няма грижи, само поствай по-често, още се смея на онова дето индийците са цигани дето гласуват за ГЕРБ и съответно трябва да ги бомбардират...:):)

77927

2

El Commandante

30.04 2016 в 13:57

"Сюлейманов..."

Шаламанов.


Принципно си прав, но това е политика, не търси здрав разум тука.

То е заради такива неща руснаците се изнасят от Байконур, на никой вече нема да му се верва, на нас включително, нема вече братски народи, има интереси....