СЗО обяви COVID-19 за по-смъртоносен от сезонния грип. Не се пренася от здрави хора

OFFNews 03 март 2020 в 21:36 13100 0

Снимка Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че около 3,4 процента от заразените с новия коронавирус са починали. Това го прави по-смъртоносен от сезонния грип, чиито жертви са под 1 процент от заразените.

Статистиката бе съобщена на пресконференция от генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА.

"COVID-19 се разпространява по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се пренася от хора, които не са болни. Предизвиква по-тежка болест от грипа и все още няма ваксина или терапия срещу него. Но той може да бъде спрян", каза Гебрейесус.

Той призова хората по света да спрат да се презапасят с маски и ръкавици.

Гебрейесус изрази безпокойство, че новият коронавирус е довел до дефицит на предпазни средства, които са жизненоважни за медиците, борещи се срещу епидемията.

"Не можем да спрем COVID-19, без да защитим нашите здравни работници", добави той.

Междувременно, броят на починалите от новия коронавирус в Италия достигна 79, предаде БТА, като се позова на службата за гражданска защита. През последните 24 часа в страната са били регистрирани 27 смъртни случая.
Общият брой на заразените в Италия - най-тежко засегнатата от вируса държава в Европа - също е нараснал чувствително - от 2036 вчера до 2502 днес. 160 от заразените са напълно излекувани.

Първи смъртен случай от новия коронавирус бе потвърден в Испания, предадоха БТА и Ройтерс, като се позоваха на здравните власти. Мъжът е починал още на 13 февруари. Направени след смъртта му тестове са установили, че той е бил заразен с вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови