СЗО: Коронавирусът е естествен, не е правен в лаборатория

OFFNews 02 май 2020 в 10:07 3910 2

Световната здравна организация, която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за произхода на новия коронавирус, обяви, че той е от естествен произход, съобщиха световните информационни агенции.

Тази позиция е в противовес на последните изказвания на президента на САЩ Доналд Тръмп, който свърза вируса с китайска лаборатория и дори намекна, че страната му ще иска парични обезщетения от властите в Пекин.

Тръгнала от Ухан в Китай през декември, пандемията зарази от тогава 3,2 милиона души по света, а броят на починалите заразени е най-малко 230 000 души.

"Що се касае до произхода на вируса в Ухан, ние изслушахме много учени, които изследваха този вирус и ни увериха, че той е от естествен произход", заяви Майкъл Райън, директорът на програмите за спешни действия към СЗО.

Той допълни, че сега важното е да се установи естественият гостоприемник на този вирус. Експертът обяви, че основната цел е да се направи така, че "да можем да разберем добре вируса, да разберем трансмисията от животно на човек и да разберем каква бариера между животинския и човешкия вид е била преодоляна".

Целта на това изследване е да се разработят обществени здравни мерки и мерки за превенция, за да не се повтори същото нещо, където и да е, подчерта експертът.

СЗО досега хвалеше Пекин за управлението му на коронакризата. Днес организацията се свърза с китайските власти, за да ги покани да участват в разследванията, които са в ход или се предвижда да бъдат извършени относно животинския произход на вируса.

Този призив идва в момент, в който световните здравни власти са остро критикувани от САЩ, които обвиняват СЗО, че е закъсняла с предупреждението за пандемията, за да не ядоса Пекин. Днес шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отново защити действията на организацията си, подчертавайки, че самият той е бил в Китай на 28 януари, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин и да договори визита на място на международен екип от учени. Гебрейесус каза, че тогава хората са го съветвали да не отива в Китай, защото не се е знаело какво е поведението на вируса, но той самият не се изплашил да отиде там.

На 30 януари СЗО обяви световна извънредна ситуация заради коронавируса, след като на 23 януари беше отказала да го направи, припомня БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови