Сводка на войната: Руснаци купуват апартаменти в Мариупол

Александър Леви и Катрин Гишар 30 юни 2023 в 19:27 6516 3

Мариупол
Мариупол след като в града дойде "руския свят".

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Двама от всеки трима души в Украйна имат поне един близък роднина или приятел, който е загинал в резултат на войната, сочи проучване, проведено от Международния институт по социология в Киев.

78% от украинците имат роднини или приятели, които са били убити или ранени в резултат на руската инвазия. 63% от анкетираните имат поне един близък роднина или приятел, който е загинал. Трябва да се отбележи, че отговорите на анкетираните (общо 2013 души) са повече или по-малко еднакви във всички региони на Украйна, от изток до запад. Жителите на Крим и някои райони на Донецка и Луганска област - т.е. територии, които не са били контролирани от украинските власти преди 24 февруари 2022 г. - не са участвали в проучването.

Руски ракетен удар в Краматорск: Колумбия протестира. В сряда колумбийският президент Густаво Петро заяви, че страната му ще изпрати дипломатическа протестна нота до Русия, след като трима колумбийци бяха ранени при ракетния удар, при който загинаха 12 души в пицария в града. "Русия нападна трима беззащитни колумбийски цивилни граждани. По този начин тя наруши законите на войната", заяви той. Тримата колумбийци са депутатът Серхио Харамийо, писателят Ектор Абад и журналистката Каталина Гомес ; тяхната спътничка Виктория Амелина, украинска писателка, също е ранена и е в тежко състояние в болница. И четиримата са пътували от фестивал на книгата в Киев. Серхио Харамийо е известен с това, че е бил главният преговарящ за мир с ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия) и е основател на неправителствената организация Aquanta Ucraina, която предоставя помощ на Украйна. В някои руски източници този човек е описан по любопитен начин като "военен". Руското посолство в Богота вече отговори на това обвинение по следния начин: "Фронтови град, превърнат в оперативна и военна база, не е най-подходящото място за дегустация на украинска кухня". Досега Колумбия се въздържаше да критикува Русия за войната ѝ в Украйна : сега ще има поне за какво.

Тези руснаци, които искат да си купят имот в ... Мариупол. Не е точно "бум" на търсенето, но го има: много руснаци от цялата страна търсят да си купят апартамент в този окупиран град, 90% от който, според ООН, е разрушен от особено жестоките боеве в района. Основната причина е близостта на морето, според независимия онлайн вестник Бумага, който е провел разследването. Мнозина виждат в това добра инвестиция: според тях градът ще се развива под крилото на Русия. А и цените са атрактивни: апартаментите се продават за около 3 млн. рубли (30 000 евро), къщите с двор - малко повече, а купувачите изглежда не се интересуват от състоянието им.

"Повечето руснаци, които търсят апартаменти или къщи в Мариупол, не се страхуват от възобновяване на военните действия в града, въпреки контраофанзивата на Украйна в тази посока", отбелязва не без известна изненада "Бумага".

Ватиканът на мисия за мир в Москва. След посещението си в Киев на 5 и 6 юни кардинал Матео Зупи беше в руската столица от 28 до 30 юни. Пратеникът на папа Франциск, архиепископ на Болоня и председател на Италианската епископска конференция, се срещна със съветника по външна политика на Кремъл Юрий Ушаков и с комисаря по правата на детето Мария Лвова-Белова - същата срещу която Международният наказателен съд издаде заповед за арест за насилствена депортация на украински деца в Русия. По време на аудиенция в Светия престол през май президентът Володимир Зеленски изрично помоли папата за помощ по въпроса за 19 000 украински непълнолетни, депортирани в Русия. Кардинал Зупи се срещна и с патриарх Кирил, духовен водач на Руската православна църква и твърд защитник на войната, която се води в Украйна. В съобщение за пресата Ватиканът определи срещата като "плодотворна".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

3

avitohol

03.07 2023 в 18:02

Виктория Амелина вече почина

936

2

escrin

30.06 2023 в 21:15

"според тях градът ще се развива под крилото на Русия"
"купувачите изглежда не се интересуват от състоянието"

Не знам дали това наистина е вярно, но знам, че няма други толкова големи тъпанари като руснаците, така че нищо чудно и да е вярно.

345

1

Джендо Джедев

30.06 2023 в 20:24

"Руското посолство в Богота вече отговори на това обвинение по следния начин: "Фронтови град, превърнат в оперативна и военна база, не е най-подходящото място за дегустация на украинска кухня"."

Типичната за орките арогантност! Нима някой е очаквал от тия подчовеци да се извинят!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика