Сводка на войната: Накъде е тръгнал Лукашенко?

Александър Леви и Катрин Гишар 25 януари 2023 в 19:45 4497 2

Снимка Пикабу

Лукашенко в Африка. Колаж от Пикабу.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Лукашенко на път за Обединените арабски емирства и Зимбабве.
Пътуванията на беларуския лидер в чужбина
са толкова редки, че привличат вниманието. Тук разбира се не се броят честите му визити в Сочи и Москва, където го привиква Путин, това не е точно чужбина за него. А в сряда, 25 януари, Александър Лукашенко отлетя за Обединените арабски емирства. Оттам ще замине за Зимбабве. Какво ще прави там? В Москва и прокремълският политолог Сергей Марков си задава този въпрос : Да не би да иска да заобиколи санкциите? Да участва в тайни преговори? Да си уреди място под слънцето за пенсия ? Лукашенко обясни, че се интересува много от напредъка на Емирствата в областта на… изкуствения интелект. Той също така посочи, че може да "помогне" с каквото може в тази насока. И затова отива там. Лукашенко също така посочи, че Беларус има дългогодишно приятелство със Зимбабве - страна, управлявана в продължение на почти тридесет години от диктатора Робърт Мугабе, и че е време и той да посети Хараре, С оглед на тези обяснения, версиите на Марков изглеждат доста по правдоподобни.

Зеленски подписва спорен закон за армията. Украинският президент най-накрая одобри закон, приет с почти пълно единодушие от Радата, който значително затяга наказанията за дезертьорство, отказ от подчинение, бунт и пиянство (наред с други) в редиците на армията по време на война и военни действия. Съдилищата вече няма да могат да издават условни присъди за тези престъпления. Този закон, приет по инициатива на главнокомандващия на армията генерал Залужний, е остро критикуван от правозащитници, които смятат, че той значително ограничава правата на военните. Петицията призоваваща за отпадането му, адресирана до президентството беше събрала повече от 25 000 подписа.

Зимна офанзива: кой ще тръгне пръв? Въпреки няколко горещи точки, сред които Бахмут, няколко населени места в Запорожска и Луганска област, украинският фронт изглежда е замрял в очакване на мащабни зимни офанзиви. След като земите замръзнат те стават възможни. От руска страна подобна операция е обявявана няколко пъти. От украинска страна всичко ни навежда на мисълта, че подобни амбиции се отлагат за пролетта, когато армията най-сетне ще получи така желаните танкове, боеприпаси и други оръжия, обещани от западните съюзници. Но фронтовата логика е друга и може във всеки един момент да опровергае подобни прогнози. Готова ли е руската армия за такава офанзива? Ще се задоволи ли украинската армия да защитава позициите си? Нищо не го гарантира. Мотивацията на войниците също не е за пренебрегване. По този въпрос украинският боец има далечна, но ясна цел : освобождението на окупираните територии на своята страна. Но руският ? Дали целта му е да превземе Киев? За да завладее целия Донбас (както един път се чу да казва Путин) ? Или да се опита да си върне Херсон и Запорожката област? В кой момент войната ще приключи за него? Въпреки огневата мощ и численото си превъзходство липсата на ясен хоризонт изглежда е основната слабост на руската армия. Все пак има и вариант че тази зима няма да се случи нищо особено.

[Под лупа] Танкове, танкове и пак танкове.Но кога?

След седмици на дискусии и пререкания със съюзниците си Германия най-накрая обяви, че ще достави 14 танка Leopard 2 на Украйна в подкрепа в борбата ѝ срещу Русия. Също така правителството на Олаф Шолц ще позволи на страните които желаят да доставят на Киев този тип германски танкове на въоръжение в техните армии - в Берлин вече е получено такова искане от Полша.

В сряда, 25 януари, германският канцлер заяви пред Бундестага, че начинът, по който е действала Германия е "правилен". Постъпихме правилно, като "не оставихме някой друг да решава вместо нас". Нашият принцип е "сътрудничество" и "консултации", подчерта Олаф Шолц, който настоя, че този принцип ще продължи да се прилага и в бъдеще.

Затова Германия увеличава помощта си за Украйна, но не е сама. Това, което Олаф Шолц предложи преди време, а именно САЩ да направят първата стъпка, като предадат танкове "Ейбрамс", за да може Берлин да ги последва със своите "Леопарди", най-накрая се случва. Американците наистина ще доставят "Ейбрамс" на украинските въоръжени сили.
Освен това и други европейски държави ще доставят танкове Леопард на Украйна. Общо европейците ще сформират два батальона от по 40 танка. Един батальон ще бъде сформиран от Германия, Испания, Финландия и Нидерландия, а вторият - от Полша и Норвегия. Трети батальон трябва да бъде сформиран от САЩ с около 30 танка "Ейбрамс".

Берлин заяви, че танковете "Леопард", взети от запасите на Бундесвера, могат да бъдат доставени до края на март, а обучението на украинските войници ще започне скоро на германска територия.

Президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и британският министър-председател Риши Сунак трябва да се срещнат в сряда вечерта (25 януари), за да координират действията си. Обединеното кралство вече обяви изпращането на танкове Challenger 2 за Украйна, а Франция бе помолена да предостави танкове Leclerc.

Но кога Киев може да очаква да получи тези нови оръжия ? Ако се вярва на правителството на Шолц, 14-те танка Leopard на Бундесвера могат да пристигнат сравнително бързо, но пристигането на танковете Abrams в Украйна може да отнеме месеци.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови