Сводка на войната, 7 август 2023: Руските наемници на Вагнер с офис в Нигер?

Александър Леви и Катрин Гишар 07 август 2023 в 17:59 3599 1

Снимка ИА Хакасия

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Колко са руските жертви от началото на войната в Украйна? Популярна телевизионна водеща и ревностна пропагандистка за първи път повдигна въпроса за цифрата 284 000 убити. "Тези цифри ме плашат и шокират", обясни Олга Скабеева в предаването си "60 минути" по канал "Россия 1", като спомена 284 000 некролога, преброени само в социалните мрежи. "Някои хора пишат за смъртта на свой близък, други не. Ние преброихме 284 000 души, които са решили да пишат". Преди месец проучване на независимите руски медии "Медуза" и "Медиазона" изчисли, че от началото на конфликта през февруари 2022 г. са починали най-малко 50 000 руски мъже на възраст под 50 години. Според цифрата анонсирана от Скабеева това е приблизително равно на населението на град като Страсбург във Франция (или малко по-малко от населението на Варна в България).

В Джеда, Китай обеща да "засили диалога и обмена с всички страни" за постигане на политическо решение на украинската криза. По време на конференцията за мира в Украйна, на която Русия не беше поканена в Саудитска Арабия този уикенд, китайският представител по евразийските въпроси Ли Хуей проведе "задълбочен обмен на мнения" с участниците в срещата, според китайското външно министерство. Руските дипломати от своя страна заявиха, че без участието на Русия нито една среща за Украйна няма "и най-малката добавена стойност". Отношенията между двете страни се обтегнаха през последните дни именно заради участието на Китай в тази конференция. В неделя на руско-казахстанската граница беше отказано влизането в Русия на петима китайски граждани, сред които и един видео блогър. Китайското посолство в Москва осъди "варварското и прекомерно" отношение на руските власти към неговите граждани.

От един конфликт към друг: Нигер. Ситуацията в Нигер е объркана, тъй като ултиматумът на Икономическата общност на Западноафриканските държави изтича. Превратаджиите имаха срок до неделя вечерта да върнат властта на президента Мохамед Базум, когото отстраниха от длъжност със сила на 26 юли. Но те не го направиха. Страните членки на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) все още не са се намесили с военна сила. В момента се водят разговори, като в понеделник в Ниамей пристига делегация от Мали и Буркина Фасо, които подкрепят превратаджиите, и се провеждат консултации между държавите от ECOWAS. След като обяви спирането на помощта си за Нигер, в неделя Франция обяви, че спира и помощта си за Буркина Фасо до второ нареждане. Миналата седмица Париж също така евакуира свои граждани и много други чужденци от столицата Ниамей. От руска страна в Телеграм каналите се споменава за откриването на представителство на Вагнер в Нигер, въпреки че все още не е възможно да се потвърди това. Това ще бъде "ограничен" контингент руски наемници, "чиято основна задача ще бъде да защитава столицата", пише War Gonzo (1,2 млн. абонати). За Германия, която, подобно на Франция, призовава за връщане на конституционния ред и е спряла помощта си за Нигер, затварянето на въздушното пространство от пучистите усложнява постепенното изтегляне през летището в Ниамей на нейните войници, разположени в съседно Мали (близо хиляда души), чието участие в MINUSMA, мисията на ООН там, ще приключи в края на годината.

Ще трябва ли руснаците да се лишат и от пуешко през септември? След пилешкото, цените на пуешкото излитат, пише "Комерсант". Според руския бизнес вестник нарастващите разходи за оборудване, логистика и опаковане, както и ожесточената конкуренция за работна ръка, повишават цените на птичето месо в Русия. Групата "Черкизово", вторият по големина производител на пуешко месо в страната, планира да увеличи продажната цена на пуешките продукти с 6,5 % от септември. Напоследък цените на различните видове месо непрекъснато се повишават, съобщава "Комерсант". По данни на Росстат, руската държавна статистическа агенция, пилешкото месо е поскъпнало най-много, като средната цена на дребно се е повишила с 11,42% от декември 2022 г. до 196,93 рубли за 1 кг (1,85 евро). Цената на свинското месо се е повишила с 3,04% до 308,38 рубли за 1 кг (2,90 евро). През юни килограм пуешко месо се продаваше за 446 рубли, или 4,20 евро.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

1

динозавър

07.08 2023 в 23:52

Нигер ще изчезне когато Путин замине за Хага. Да излежава доживотна присъда. Щот в Масква го чака публично изгаряне.
 
X

Да помогнем на украинските деца!