Сводка на войната, 6 юни 2023 г. Специално издание: последиците от разрушаването на ВЕЦ Каховка

Александър Леви и Катрин Гишар 06 юни 2023 в 19:01 3269 0

стена

Снимка БТА

Това се случи след наводнението, причинено от скъсването на язовирната стена.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

На 6 юни сутринта серия от експлозии взривиха стената на язовира на водноелектрическата централа "Каховка" на река Днепър в Южна Украйна. Киев и Москва веднага се обвиниха взаимно за този акт, който вече предизвиква голяма екологична катастрофа и дори застрашава работата на Запорожката атомна електроцентрала, разположена по-нагоре по реката. По-долу сме се опитали да изброим основните последици от този акт, който, по думите на даже много предпазливия германски канцлер Олаф Шолц, е "пренесъл войната в ново измерение".

Първата последица от този акт е наводняването на Днепър от Нова Каховка до делтата му и заливането на няколко десетки (до 80) населени места; около 20 000 души, живеещи на двата бряга на реката, могат да бъдат засегнати от това наводнение. Хиляда от тях бяха евакуирани още през първия ден. Основният засегнат град е Херсон, където няколко квартала вече са изключени от електропреносната мрежа поради опасения от аварии.

Разрушаването на ВЕЦ Каховка ще засегне производството на електроенергия и водоснабдяването, особено в Крим, въпреки че проруските власти твърдят, че "всичко е под контрол".

Наводнението ще окаже определено въздействие и върху флората и фауната в региона. Украинските власти осъдиха руския разлив на 150 тона моторно масло в Днепър и твърдят, че може да последват и други разливи. Президентът Зеленски нарича разрушаването на ВЕЦ-а "екологично оръжие за масово унищожение".

Разрушаването на този язовир може и да повлияе на работата на Запорожката атомна електроцентрала, която охлажда реакторите си с вода от Днепър; за момента това не е така, според представител на МААЕ.

И накрая, главната последица: наводняването от Днепър и неговите брегове със сигурност ще се отрази на хода на украинската контраофанзива в региона, дори ако властите в Киев твърдят, че "нищо няма да спре Украйна" и че това събитие само засилва мотивацията им да изгонят окупаторите от страната. "Нямаме друг избор, освен да преминем в контранастъпление", казва президентският съветник Михайло Подоляк.

Случайно или не, на 6 юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу официално обяви, че Русия е успяла да осуети "отдавна обещаното настъпление" на украинските въоръжени сили. Той не спомена разрушаването на язовир "Каховка" и последствията от него, но тази нова реалност е определено предимство за руските сили, които, предизвиквайки наводнение от Днепър, са успели да компрометират подготовката за речен щурм на левия му бряг, твърдят множество източници.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови