Сводка на войната, 28 април 2023 г. 'Почти сме готови': новини от украинската контраофанзива

Александър Леви и Катрин Гишар 28 април 2023 в 19:00 10118 1

Путин

Снимка БТА/АП

Путин подписа редица укази тази седмица.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Северен поток: руски кораб с миниподводница е забелязан в района четири дни преди експлозиите. Според пресата в Копенхаген датското министерство на отбраната е потвърдило, че разполага с 26 снимки на руския кораб SS-750, направени на 22 септември от патрулен катер източно от остров Борнхолм в Балтийско море. Плавателният съд е предназначен за подводни операции и носи миниподводница AS-26, наречена "Приз". На 26 септември по газопроводите на "Северен поток" бяха извършени няколко взрива, които официално бяха определени като саботаж. Но разследванията на държавите, граничещи с района, досега не са успели да идентифицират виновника. Още в средата на април датският вестник "Информация" съобщи, че датските военноморски сили са документирали присъствието на множество руски кораби по време на патрулиране в района на 22 септември, четири дни преди експлозиите.

Руски паспорт или депортация: какво очаква жителите на окупираните региони. Според подписаната вчера заповед на Владимир Путин жителите на анексираните области на Украйна - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка - които желаят да запазят "предишната си националност" (разбирайте украинска), занапред ще бъдат считани за чужденци и като такива могат да бъдат депортирани от мястото си на пребиваване от 1 юни 2023 г. Тази мярка не се прилага за тези, които са избрали руски паспорт. Отделна клауза в постановлението се отнася до депортирането на лица, които биха представлявали "заплаха за националната сигурност" на Русия, т.е. тези, които се застъпват за "насилствена промяна на основите на конституционния ред", финансират "терористични и екстремистки дейности" или участват в "неразрешени" събрания. Анексирането на четирите региона на Украйна беше официализирано на 30 септември 2022 г. от Кремъл, а жителите са обявени за "руснаци завинаги".

Лишаване от гражданство, доживотен затвор. Владимир Путин подписа и други укази, които затягат руското законодателство, приближавайки го все повече до военното положение. Лицата, признати за виновни за "дискредитиране" на руската армия, вече могат да бъдат лишени от руско гражданство в допълнение към глобите и присъдите за лишаване от свобода. Тези, които са признати за виновни за "държавна измяна" пък, могат вече да бъдат осъждани на доживотен затвор.

2700 години, за да се освободи Украйна от мините. Според мозъчния тръст "Globsec" Украйна сега е "най-голямата минирана територия в света", като надминава дори Афганистан и Сирия. Почти една трета от територията на Украйна (174 000 км²), която е била окупирана, трябва да бъде щателно проверена за боеприпаси, оставени от руската армия. Затова според експертите на Globsec Украйна ще бъде изправена пред "сложна, скъпа и почти невъзможна" задача за разминиране след войната. В Донецка и Луганска област например между 2015 г. и 2021 г. са разчистени едва 6% от потенциално минираната площ. При тези темпове ще са необходими 2700 години за разчистване на сегашните райони, според Globsec.

Какво става с украинската контраофанзива? "Почти сме готови", отговаря министърът на отбраната Олексий Резников, според когото Украйна вече е получила от западните си партньори необходимото оборудване - танкове, бронирани машини, оръдия и нови зенитни системи. Оръжията и боеприпасите са получени безплатно, но общата им стойност е над 80 млрд. щатски долара, повече от половината от които са платени от САЩ, казва той. Зелената светлина за тази операция ще бъде дадена от Генералния щаб, продължи той. Източници от руска страна потвърждават предстоящата мащабна украинска контраатака, като дори споменават датата 5 май - няколко дни преди символичния 9 май, когато Русия отбелязва победата над нацистка Германия с голям военен парад. На терен украинските военни казват, че също чакат заповед за контраатака, но някои - особено тези, които са разположени на фронтовата линия - се оплакват от липса на боеприпаси. За мнозина тази контраофанзива вече е започнала тихомълком, а именно чрез бомбардиране на складове за гориво и логистични бази на руската армия в тила и засилване на саботажните операции. В Крим източници, близки до украинската съпротива, също съобщават, че много руски служители тихомълком са напуснали полуострова заедно със семействата си под претекста на годишен отпуск.  

Френски политици, широко ухажвани от руски шпиони. Това е заключението от изслушването на ръководителя на френския контрашпионаж (DCRI) Никола Лернер, който свидетелства на 2 февруари при закрити врата пред парламентарната комисия за разследване на чуждестранната намеса във Франция. "Откакто съм начело на тази служба [2018 г.], открихме опити за сближаване от определени агенти, насочени към представители на целия политически спектър (...)", каза той. "Според моята информация има индивидуални подходи и някои хора са успели да влязат в отношения, които френското законодателство не позволява - мога да ви дам и няколко примери за това". Директорът на DCRI заяви също, че през последните месеци е извършил "действия за повишаване на осведомеността" в парламента по този казус, след като е "открил множество контакти с руски разузнавачи под дипломатическо прикритие". Но шпионите се насочват не само към депутати, министри, членове на Европейския парламент: представители на регионалната власт също могат да станат техни мишени. Според г-н Лернер обаче броят на руските агенти във Франция е "значително намалял от началото на украинската криза". През 2022 г., малко след началото на руската агресивна война срещу Украйна, Париж експулсира 35 руски офицери под дипломатическо прикритие.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика