Сводка на войната 26.05.2023: Как украинците ще щурмуват" руската крепост"

Александър Леви и Катрин Гишар 26 май 2023 в 19:44 5774 0

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Украинците щурмуват руската крепост. Основното предизвикателство на украинската контраофанзива, която според президентския съветник Михайло Подоляк вече е започнала, ще бъде да пробие отбранителните линии, изградени с големи разходи от руснаците в окупираните територии. Общо около 1 500 км окопи, "драконови зъби" (противотанкови съоръжения) и други укрепления се простират от Крим до Донецк, минавайки през Запорожието. В Херсонска област има окопи чак до кримските плажове и масивни бетонни укрепления на левия бряг на Днепър; в Запорожието – което се смята за най вероятната атака на украинските сили - руските отбранителни линии са съсредоточени около градовете Токмак и Мелитопол. В Луганска област се намира известната "линия Пригожин" - обикновен окоп но с дължина няколко десетки километра, изкопан от хората на Вагнер. Според военните експерти, град Донецк също се е превърнал в истинска крепост. Слабото място на всички тези съоръжения, за които руснаците са похарчили до 10 милиарда рубли, остават набезите на малки групи "диверсанти", като например неотдавнашния "Белгородски рейд". Което може би дава и известни индикации за бъдещата стратегия на украинците.

Докъде може да стигне Пригожин? Това е въпросът, който си задават много руснаци след уволнението на политолога Константин Долгов, който го беше интервюирал преди няколко дни за приятелски настроения към Кремъл канал Telega Online. Според Долгов той е бил уволнен след "телефонно обаждане отгоре", което предполага, че този път коментарите, направени от шефа на Вагнер, наистина са разстроили управляващите. В интервюто Пригожин директно напада "елита" на страната, обвинявайки го, че глези собствените си деца, докато изпраща децата на другите на сигурна смърт. Според някои наблюдатели Пригожин е бил особено въодушевен след като Владимир Путин го поздравил за "превземането" на Бахмут - за първи път от началото на войната руският държавен глава спомена самата дума "Вагнер". И може би се почувствал недосегаем. В същото интервю Пригожин потвърждава лоялността си към Путин, когото казва че винаги "слуша".

Играта на Китай. Според The Wall Street Journal специалният пратеник на Китай по украинската криза (официален Китай никога не говори за война), Ли Хуей, е предложил на европейските си събеседници да призоват за "незабавно прекратяване на огъня", но и най-вече да признаят завоюваните от Русия територии за окончателно загубени за Украйна. Ако тази информация се потвърди - въпреки че има всички основания да се смята, че Пекин ще побърза да я отрече - това би било в унисон с опасенията, изразявани многократно от украинците, които винаги са се съмнявали в реалността на китайската "мирна мисия". За Киев изтеглянето на руските войски от всички окупирани територии на страната, включително Крим, остава задължително условие за прекратяване на огъня и сключване на истинско мирно споразумение. След като посети последователно Киев, Варшава, Берлин, Париж и Брюксел този месец, Ли Хуей е в Москва този петък.

Иван Хурс: морска битка и видео война между Москва и Киев. Руснаците и украинците публикуваха - посредством видео кадри - противоречиви версии за случилото се миналата сряда в турски териториални води. Според руското министерство на отбраната три морски дрона са атакували разузнавателния кораб "Иван Хурс" на руските военноморски сили, преди да бъдат унищожени от огъня на последния. Москва твърди корабът "Иван Хурс" е непокътнат. На 25 май украинската армия - никой от официалните представители на която не е коментирал инцидента - разпространи видео, заснето от бордовата камера на един от трите дрона. Според кадрите има всички основания да се смята, че този безпилотен надводен безпилотник наистина се е сблъскал с "Иван Хурс", въпреки че степента на нанесените от него щети не е известна. Патриотичните руски канали в Телеграм твърдят, че корабът все още е в движение, без да изключват възможността за сблъсък. На 26 май официалните руски медии обявиха, че "Иван Хурс" се е върнал в пристанището на Севастопол, без "видими повреди".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки