Сводка на войната 14.02.23: В Русия системата Окулус бди над Интернет

Александър Леви и Катрин Гишар 14 февруари 2023 в 18:50 8606 2

 Окулус

Снимка RG.RU

В понеделник Росскомнадзор пусна системата за автоматично откриване на забранено съдържание "Окулус".

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Норвежката разузнавателна служба (НИС) е обезпокоена от нарастващата сила на руските тактически ядрени оръжия в Северно море. За първи път от повече от 30 години руски кораби - както надводни, така и подводни - редовно изпълняват мисии в морето с ядрени ракети, отбелязва НИС в годишния си доклад. В Осло това се разглежда като последица от значителното намаляване на конвенционалния арсенал на Русия, включително на запасите й от ракети земя-земя, в контекста на войната в Украйна. На Русия ще ѝ отнеме едно десетилетие, за да попълни запасите си, и дотогава тактическите ядрени оръжия ще заемат важно място в настоящата стратегия на Москва за конфронтация със Запада, заключава НИС.

В Русия системата Окулус засилва наблюдението в мрежата. Тествана от декември, новата руска система за наблюдение на интернет заработи през януари. Тя има за задача да анализира изображения и видеоклипове, публикувани в мрежата, за да се открие всеки елемент, който противоречи на руското законодателство. Окулус "разпознава изображения и символи, незаконни сцени и действия и анализира текста в снимки и видеоклипове", "автоматично открива екстремистки теми, призиви за незаконни масови дейности, самоубийства, съдържание подкрепящо наркотиците, ЛГБТ пропаганда и т.н.", казва представител на Роскомнадзор пред руския вестник "Ведомости". Дотогава съдържанието се е анализирало "предимно ръчно", казва той. "Средно на ден операторите обработват по 106 изображения и 101 видеоклипа. Според руските власти, системата Окулус ще може да анализира повече от 200 000 изображения на ден (около три секунди на изображение).

Австрия държи на своя неутралитет... и няма да обучава украински войници.
Дебатът приключи. Австрийският министър на отбраната Клаудия Танер (от консервативната партия ÖVP) даде да се разбере че Австрия не желае да обучава украински войници в използването на танкове Leopard 2. А Австрийската социалдемократическа партия (SPÖ, опозиция) не смята да и възрази. Нейният говорител Роберт Лаймер настоява : "Трябва да се отнасяме сериозно към принципа на неутралност. Ние не доставяме оръжия на воюващите страни и би било абсурдно да предлагаме обучение по оръжейни системи като бойни танкове." Освен това Австрия трябва "да приеме сериозно предупрежденията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и да участва активно в преговорите за мирно решение", продължава Лаймер.

Защо руските рибари продължават да продават треска и сайда на Норвегия? През 2022 г. 110 000 тона риба на стойност 1,88 млрд. крони (175 млн. евро) са били разтоварени от руски кораби в норвежки пристанища, съобщава уебсайтът E24, който е имал достъп до данни от норвежкото Министерство на търговията, промишлеността и рибарството. Дали това е пропуск в системата за санкции на ЕС ? По-скоро изключение. Украйна вече се оплака чрез посолството си в Осло, че руските рибари все още могат да продават рибата си в Норвегия, но засега три норвежки пристанища остават отворени за руски кораби : Киркенес, Тромсьо и Ботсфьорд.

През януари в Киркенес всеки ден акостират средно по 20 кораба. Руските кораби разтоварват улова си, зареждат с гориво и ремонтират оборудването си, както всеки друг риболовен кораб. В самата Норвегия обаче се чуват призиви това да се промени. "Трябва да затворим тези пристанища. Улесняваме разтоварването на руска риба, улесняваме продажбата ѝ и руските олигарси се възползват от това", заяви бившият министър на околната среда и член на Норвежката либерална партия Ола Елвестуен пред онлайн изданието E24. Депутатката е загрижена и за сигурността, тъй като тези отворени пристанища могат да се превърнат в сериозен риск. "Не знаем кой е в екипажа на тези кораби". Рискът от шпионаж е налице.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

14.02 2023 в 20:35

Бас държа, че Окулус е една проста система за поглеждане в списък със одобрени адреси.

Няма АИ, няма кой знае какво да изчислява.

Проблема им е най-вече обработката на обема от данни, щото бая, а елементите скъпи.

Затова яко покрай сухото горими мокрото, защото акуратността дори не е нужно да е кой знай каква.

И да объркат, умрял някой в затвор, голям праз

2073

1

Johnny B Goode

14.02 2023 в 20:28

Така е когато Путин е гост по сватбите на Австрийски министърки.
А и ненапразно Христо Грозев каза, че по улиците на Виена имало повече руски шпиони отколкото полицаи.