Сводка на войната 08.02.23: Новите карти на Русия 

Александър Леви и Катрин Гишар 08 февруари 2023 в 19:10 8940 7

Архив

Снимка Getty Images

Владимир Путин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Донбас, на каквато и да е цена". Според влиятелния украински военен експерт Олег Жданов руската офанзива вече е започнала в източната част на страната, по линията Кременна-Маринка между Луганска и Донецка област. Според него командването на руските сили е решило да изпълни заповедта на Владимир Путин да си върне контрола над Донбас преди годишнината от началото на войната на 24 февруари. Тази офанзива се води почти изцяло от пехота, с малко или никакво участие на бронетехника и без артилерийско покритие. Тя се осъществява и вероятно ще бъде осъществена с цената на огромни загуби. Освен това ситуацията на украинските сили се определя като "тежка" и те със сигурност ще трябва да отстъпят пред руския валяк, особено в района на Бахмут.

Пожар във фабрика за дронове в Латвия. Пожарът избухва вечерта на 7 февруари във фабриката на американската компания Edge Autonomy в покрайнините на Рига. Заводът произвежда безпилотни самолети за украинската армия и съюзниците от НАТО. По данни на службите за спешна помощ най-малко трима души са били ранени, като двама от тях в момента са в болница. Свидетели разказват, че в производствения цех е имало "експлозия", последвана от гъст облак дим, а след това от по малки взривове из целия обект на фабриката. Полицията разследва причината за този инцидент, но засега няма данни за това. Логично, всички погледи са насочени към Русия и по-специално към нейното военно разузнаване ГРУ, което вече е замесено в подобни саботажни операции в оръжейни складове в България и Чехия.

Нови разкрития от екипа на Навални : те засягат един доста дискретен персонаж, руснака от арменски произход Мрктих Окроян, меценат, галерист и богат бизнесмен, който се оказва и главен конструктор на завода "Союз", произвеждащ, наред с другото, двигатели за крилатите ракети Х-22. В средата на януари една от тези ракети удари жилищна сграда в Днепър, при което загинаха около 50 души. Миналата година в центъра на град Кременчук също беше изстреляна X-22, при което загинаха 22 души. Окроян, който не подлежи на международни санкции, е купил на дъщеря си Анна имение в Съри, Южна Великобритания, за 6 милиона паунда. Двамата със съпругата му са със статус на постоянно пребиваващи в Англия, но това не им пречи, заедно със сина си Андраник, да са и са членове на управителния съвет на друг завод в Русия, който произвежда части за военните, включително за бойните хеликоптери К-52.

Новите карти на Русия вече са в московските книжарници. И те вече включват четирите анексирани области на Украйна (Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка) в настоящите им административни граници. В повечето от тези региони в момента се водят ожесточени боеве и руските войски далеч не контролират цялата тази територия. Руската преса отбелязва, че издателите на тези карти са предпочели да отпечатат малки тиражи, изчаквайки границите на споменатите региони да бъдат официално определени от държавата. В началото на декември руските депутати приеха закон, който наказва с големи глоби и дори със затвор онези, които оспорват реалността на тези нови карти.

Лукашенко да ти протегне ръка

Две години след насилственото потушаване на протестите през 2020-2021 г. режимът в Минск протяга ръка към десетките хиляди беларуски опоненти, които са напуснали страната, най-вече поради страх от преследване. Но тази протегната ръка далеч не е приятелска.


Желаещите да се върнат в Беларус вече могат да подават молби до специална комисия, създадена с президентски указ, чийто състав току-що беше оповестен на официалния уебсайт на Александър Лукашенко. Не е известно точно колко политически изгнаници е предизвикала кризата през 2020-2021 г., но се говори за десетки хиляди, повечето от които са избягали в Полша и балтийските държави. Жестоките репресии срещу опозицията, които продължават и до днес, и видимо фалшивото преизбиране на Лукашенко (за шести пореден мандат) лишиха страната от жизнена и сила; много официални лица, особено дипломати, също се присъединиха към редиците на протестиращите, в знак на протест срещу своето правителство. Във Варшава е създадено своеобразно правителство в изгнание, оглавявано от Светлана Тихановска, неуспял кандидат на президентските избори през лятото на 2020 г но която много смятат за истинската победителка.
 
Днес всички тези хора могат да се върнат в страната, като подадат молба до тази комисия, която ще им каже дали са изложени на риск от санкции или съдебни дела. Тези, които изразяват желание да се завърнат, обаче, според постановлението, трябва "да се разкаят за стореното и да информират комисията, че са готови да поднесат публично извинение при завръщането си". Те също така ще трябва "да възстановят нанесените щети, да спазват Конституцията и законите на Беларус, да уважават държавните символи и националните традиции, както и съзнателно и активно да изпълняват гражданския си дълг".
 
Декретът предполага, че комисията може да вземе решение и за отмяна на санкциите или наказателното производство срещу тези "разкаяли се", или поне за тяхното смекчаване.
 
Съставът на комисията със сигурност съвсем ще обезкуражи кандидатите за това завръщане в родинатам. Тя се председателства от главния прокурор и неговите заместници; в състава ѝ влизат всички шефове на "силовите и служебните министерства" (МВР, Гранична служба, КГБ, Следствен комитет и т.н.), както и голям брой патриотични организации и известни журналисти, пропагандисти на режима на Лукашенко.
 
Кандидатите за връщане имат срок до 31 декември, за да формулират искането си. Комисията се задължава да отговори в срок от два месеца. След това кандидатите имат три месеца, за да се върнат в страната.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

7

StinkingSonOf

13.02 2023 в 17:09

Новите карти трябва да са нарисувани с молив за да може после да се изтрият границите с гума при следващия жест на добра воля.

-529

6

6екеr4о

09.02 2023 в 12:14

Дедалникът напълно е изтрещял, само са забравили към Комисия да добавят Чрезвичайная!
Искрени поздравления за Мерс и неговия кусок!!!

2070

5

НЕМА ТАКЪФ

09.02 2023 в 10:35

В Брларус " царя е гол " ! Правителството в изгнание , скоро / след " офф-анзивите "/ , ще си заеме мястото в Минск !

345

4

Джендо Джедев

09.02 2023 в 09:10

Абе, веждичка, много си се фиксирала в тоя пожар, бе! Същият ли е като на онова рашистко корито дето отиде да нахрани рибите в Черно море? :D

5430

3

deyan_h

09.02 2023 в 00:44

Не бре, както казват - Основното предимство на УССР пред РСФСР сега е, че се управлява от Професионален комедиант...)))

210

1

Merc

08.02 2023 в 19:13

Вот так бывает: смешной комик превратил страну в великую державу, а гениальный стратег превратил великую державу в кусок говна.