Световноизвестни личности се обявиха за свободата на Навални с писмо до Путин

OFFNews 28 април 2023 в 17:59 1704 0

Навални

Снимка БТА

Алексей Навални

Световноизвестни личности, сред които стоят имената на писатели и актьори, изпратиха открито писмо до руския президент Владимир Путин с призив да бъде освободен опозиционера Алексей Навални и да спрат изтезанията срещу него в затвора.

Под писмото са се подписали Светлана Алексиевич, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса.

Отявленият критик на Кремъл Навални излежава присъда от 11,5 г. в наказателна колония по обвинения в измама. Според руските власти той и неговите поддръжници са екстремисти, които имат връзки с ЦРУ и се опитват да дестабилизират Русия.

През последните седмици се засилиха опасенията за здравето на Навални и възможността той да умре в затвора. Опозиционният лидер страда от болки в стомаха и е изгубил значителна част от теглото си.

"Той непрекъснато е държан в изолатор, заклещен в панелна килия с размер на кучешка колиба, без вентилация", пише в откритото писмо, което е подписано още и от балетиста Михаил Баришников, актьорите Джъд Лоу и Бенедикт Къмбърбач, както и от писателите Маргарет Атууд, Джей Кей Роулинг и Салман Рушди.

Кремъл отказва да коментира здравословното състояние на Навални с обяснението, че му се предлагат всички здравни услуги в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови