Световни лидери се готвят за поклонението пред Жак Ширак

OFFNews 28 септември 2019 в 20:10 2311 0

Почетен караул

Снимка ТАСС/EPA

Близо 30 държавни и правителствени глави от чужбина, сред които Владимир Путин, са заявили до момента, че ще пристигнат в понеделник в Париж, където ще се състои поклонение пред тленните останки на починалия в четвъртък бивш френски президент Жак Ширак.

Това съобщи днес Елисейският дворец, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Освен руския президент на тържественото богослужение в църквата "Сен Сюлпис" в 12,00 местно време (10,00 по Гринуич) се очаква да присъстват италианският държавен глава Серджо Матарела, конгоанският - Денис Сасу Нгесо, унгарският премиер Виктор Орбан, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, премиерът на Ливан Саад Харири, екс-председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът на Белгия Шарл Мишел.

Там ще бъдат и политици от епохата на Ширак – както френски, така и чуждестранни. Сред тях са бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и екс-премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро.

На церемонията ще присъстват бившите президенти на Франция Никола Саркози, Франсоа Оланд, Валери Жискар д’Естен. Някои от пристигналите ще останат за възпоменателния обяд, насрочен след това в Елисейския дворец.

Жак Ширак почина на 87-годишна възраст на 26 септември. През 2005 г. е установено заболяване на сърдечно-съдовата му система. През последните 3 години той не участваше в официални събития.

Понеделник, 30 септември, е обявен за ден на национален траур във Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!