Световната банка: Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са оказвали натиск в полза на Китай

OFFNews 16 септември 2021 в 21:56 29797 6

Снимка gov.bg

През 2017 г., когато е изпълнителен директор на Световната банка, Кристалина Георгиева е оказвала натиск да бъде повишена позицията на Китай в класацията на световните икономики. Това разкрива проверка на адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка.

След проверката на дейностите по изготвяне на годишния доклад "Да правиш бизнес ("Doing Business") Световната банка е установила сериозни етични проблеми и е решила да спре изцяло публикуването му.

В доклада Doing Business 2018, публикуван през октомври 2017 г., Китай е трябвало да бъде със седем места по-назад – не на 78-о място, а на 85-о.

Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 се дължат на оказан натиск от ръководството на банката върху екипа на Doing Business.

Като се позовава на резултатите от проверката, Bloomberg TV съобщава, че Кристалина Георгиева и съветникът ѝ по онова време Симеон Дянков са оказвали натиск за "внасяне на конкретни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката".

Резултатите от проверката са оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил те да бъдат публикувани.

Георгиева, която в момента е управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви, че категорично не е съгласна "с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

17.09 2021 в 13:38

Хубаво де, сталинка е каквото е, по партийна линия. Така де, по еврейска. Ами запекът дянков кво се е набутал при яките дядки, кат не е от тяхната черга?
Тоя хич не е най-цитирания български "учен", откак набараха и изритаха бившият му нАучен ръководител, за плагиатство.