Светлана Тихановска: Не съм се чувала със съпруга ми от март, получих съобщение, че е мъртъв

OFFNews 04 юли 2023 в 12:31 2404 1

Светлана Тихановска

Снимка Facebook/Святлана Ціханоўская

Светлана Тихановска

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска обяви, че е получила анонимно съобщение, в което се казва, че нейният съпруг Сергей Тихановски е мъртъв.

"Днес получих много странно и ужасяващо съобщение. Неизвестно лице написа, че съпругът ми Сергей е починал в затвора в Жодино", написа Тихановска в Twitter.

Тя допълва, че няма доказателство за твърдението и че това не е първият път, когато се разпространяват подобни слухове. "Не знам как да коментирам. Не съм се чувала със Сергей от 9 март и на адвокатите е отказан достъп до него", пише още Тихановска. 

Във Фейсбук тя написа, че смята съобщението за смъртта на съпруга си като "пореден опит на режима да окаже натиск не само върху политическите затворници... но и върху техните семейства".

"Всеки ден се тревожа за Сергей. Много е трудно да живееш, когато не знаеш дали съпругът ти е мъртъв или не", пише тя.

Сега Тихановска живее в изгнание в съседна Литва и е осъдена задочно на 15 години затвор.

Лидерът на опозицията в Беларус Сергей Тихановски беше осъден на 18 години през 2021 г. Обвиненията срещу него са няколко, но основното е организирането на нерегламентирани антиправителствени протести.

Заедно с него бяха осъдени още няколко опозиционни активисти, като Тихановски е с най-голяма присъда.

Той беше задържан през май 2020 година, когато водеше активна кампания за свалянето от власт на президента Александър Лукашенко. Тогава Тихановски обяви, че ще се включи в предстоящите президентски избори. Заради ареста му в тях участва съпругата му.

Противоречивият вот беше спечелен от Лукашенко, но Западът не призна властта му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика