Светът затяга мерки и налага ограничения за пътуващите в очакване на нова COVID вълна

Редица държави въвеждат задължителен PCR тест за имунизирани със Спутник V

OFFNews 29 юни 2021 в 10:42 2893 0

Заради регистрирания ръст на случаите на Делта вариант на COVID-19 по света много страни започнаха да въвеждат отново противоепидемични мерки и ограничения за пътуващите, съобщават световните агенции.

Безпокойство изразиха и от Световната здравна организация: "В момента има много притеснения относно варианта Делта," каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, добавяйки, че твърде ниският обхват на ваксинации, както и лесното разпространение на новите щамове са повод за тревога.

Делта е най-лесно преносимият вариант на инфекцията и вече е регистриран в поне 85 държави по света, включително и в България.

Според специалистите той е толкова заразен, че е необходимо достигането на 80% ваксинирани и преболедували, за да има колективен имунитет, който да му противодейства. 

Италия от вчера отмени задължителния характер на маските на открито, но Делта вариантът на вируса обезпокоително продължава да се разпространява в страната. През юни новозаразените са четирикратно повече в сравнение с май. Затова властите предупредиха, че могат да се налагат локални червени зони в страната. 

Гърция пък въведе изискването за PCR тест за имунизирани с руската ваксина "Спутник V", след като получи критики от Германия и Франция, че е прекалено небрежна с туристите.

Междувременно Германия от името на канцлера Ангела Меркел поиска да се забрани влизането на британски граждани на територията на ЕС независимо дали имат ваксина поради широкото разпространение на варианта Делта.

Португалия пък реши да карантинира за срок от 14 дни ненапълно ваксинирани британски туристи, тъй като в страната се регистрира скок на заболяванията и то с вариант Делта след отварянето за чужди туристи.

Испания също върна изискването за карантина за британски граждани, почиващи на Балеарските острови, дори да са ваксинирани. Ограниченията не са само в Европа.

Неваксинираните в Саудитска Арабия няма да могат да работят и да се събират от 1 август, съобщи БТА. Достъпът до държавни учреждения и частни компании, пътуването в обществен транспорт, както и посещаването на търговски, културни, развлекателни, спортни, икономически, научни, социални и други мероприятия ще бъдат разрешени само за ваксинираните. Нарушителите ще бъдат глобени 40 хил. саудитски риала (над 10 хил. долара).

Локдаун бе обявен в края на миналата седмица в най-големият град на Австралия Сидни след внезапен скок на заболелите от коронавирус. 

Рекорден брой жертви бе регистриран и в руския град Санкт Петербург, един от домакините на Евро 2020, след като няколко европейски държави премахнаха ограниченията въпреки разпространение на силно заразния вариант на COVID-19.

Москва пък въведе задължителна ваксинация за служителите в обслужващата сфера, а в някои сектори се върна и задължителната дистанционна работа. Освен това се въвежда и пропуск, който ще се използва при ходене на ресторант, съобщава БТА. 

Нова Зеландия, позовавайки се на "множество огнища" в Австралия, обяви тридневно прекратяване на споразумението си за пътуване без карантина с по-голямата си съседка.

ЮАР също затегна ограниченията след взрив на инфекциите, заради който бяха забранени всички събирания и бе въведен вечерен час. В 12 африкански държави пандемията също бележи скок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови