Светът си спомня за жертвите от 9/11

Елица Мартинова 11 септември 2012 в 07:32 3465 1

Световният търговски център след удара, Снимка: Reuters
Световният търговски център след удара, Снимка: Reuters

На днешната дата светът за 11-и път си спомня за жертвите, загинали при сриването на кулите близнаци в Ню Йорк през 2001 г.

По традиция честванията ще бъдат проведени в Ню Йорк. По заповед на кмета Майкъл Блумбърг от днес гражданите ще отбелязват датата не като ден на траур, а като ден на възраждане.

Във вторник по обед семействата на загиналите, спасителите и героите от трагедията ще участват във възпоменателните мероприятия. Те ще се състоят на националния мемориал, който бе открит миналата година в памет на 10-годишнината от най-мащабния атентат в новата световна история. Мемориалът бе изграден на мястото на двете кули.

На 11 септември 2001 г. два самолета, отвлечени от терористи, се забиват един след друг в двете кули на „Световния търговски център“ в Ню Йорк. В резултат на това за по-малко от два часа близнаците се сриват до основи.

Похитени са и други два пътнически самолета, за които е предвидено да се забият в сградата на Министерството на отбраната – Пентагона. Само единият от тях обаче достига целта си, вторият се разбива в открито поле, след като пътниците оказват съпротива.

Според официалната статистика броят на загиналите след атентата е близо 3 хил. души. 11 септември се оказва повратна точка за вътрешната и външната политика на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови