Светът почете паметта на Трифон Иванов

OFFNews 13 февруари 2016 в 20:54 18758 0

Световни медии почетоха паметта на големия български футболист Трифон Иванов. Той си отиде на 50-годишна възраст в следствие на инфаркт.

Английският ежедневник "Мирър", електронното издание на Би Би Си и френският "Екип" си спомниха за големия защитник.

Немският "Spiegel" определя Трифон като "българският вълк" и не пропуска да уточни, че бранителят е бил един от най-силните играчи на България при знаменитата победа над Германия на Световното в САЩ през 1994-а, съобщава БНТ.

Френската авторитетна медия "L'Equipe" също не подминава кончината на Иванов, като допълва, че той изгрява за футбола в редиците на ЦСКА заедно със Стоичков и Лечков.

Медиите в Швеция, и дори в Нова Зеландия, отбелязаха смъртта на Трифон Иванов. На своите страници в Туитър отборите на Рапид Виена и испанския Бетис, в които е играл защитника също отбелязват неговата кончина.

Австрийският сайт „Kronen Zeitung” определя като „шокираща” вестта за смъртта на „Легендата на „Рапид Виена”, съобщава Нова. Популярният австрийски "Курир" нарича българският защитник "култов". Също като у нас, безкомпромисната игра на Трифон Иванов го превръща в любимец на феновете. През двете си години във Виена, той е сред най-обичаните играчи на големият отбор на „Рапид” от средата на 90-те.

Вестникът илюстрира материала си с моменти от кариерата на Трифон Иванов и битките му на терена с играчи като Ален Бокшич от „Ювентус” и Ерик Кантона от „Манчестър Юнайтед”.

Испанската преса също говори за Трифон Иванов. Българинът игра три сезона в „Бетис Севиля”. Вестниците на Пиринеите го наричат "легенда на българския футбол". Испанците акцентират повече върху успехите му с националния отбор. Но отбелязват, че Иванов е бил уважаван в Севиля и е станал капитан на „Бетис”.

В Швейцария също съобщават тъжната вест. Трифон Иванов игра там в отбора на „Ксамакс”.

"Тъжим за една култова фигура във футбола",пишат швейцарски издания и припомнят колоритния прякор на Трифон Иванов в алпийската страна - Българският вълк.

"Напусна ни един от най-големите футболисти от нашето поколение - Трифон Иванов. С него сме израснали заедно, учили сме заедно в спортното училище във Велико Търново, играли сме заедно във всички юношески национални формации, в "Етър" и в мъжкия национален отбор. За него мога да кажа, че с пълна сила важи правилото „Човек с Главна буква“! Никога няма да забравя неговата несломима воля за победа, която ни е помагала в много важни и решителни мачове! Характерът му и чувството му за хумор. Загубих приятел, а футболът ни - един голям мъж! Изказвам своите най-искрени съболезнования на близките на Трифон! Сбогом, приятелю!", написа Красимир Балъков в личния си сайт.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews