Светът отбеляза рекорд по смъртност от COVID-19 за денонощие

Белгия с ограничения до март, Китай блокира 30 млн. души, за да спре разпространението на вируса

OFFNews 13 януари 2021 в 11:39 1931 0

Снимка Pixabay

Броят на смъртните случаи от коронавирус по света, се е увеличил с рекордните 15 732 през последните 24 часа, по данни на здравните власти.

Броят на смъртните случаи, регистрирани от началото на пандемията, достигна 1 970 199, докато в световен мащаб заразените надминаха 92 милиона души, предаде БТА.

Почти 20% от тях са регистрирани в Съединените щати, на второ място е Бразилия с над 200 000 жертви на инфекцията.

Китай отчете най-големия пик на случаите на коронавирус от половин година. Четири града в страната с население над 30 млн. души, са поставени под карантина. Увеличено беше темпото на тестване. Въпреки че броят на случаите е много малък, на фона на Западна Европа и Съединените щати, тенденцията предизвиква притеснение в  местните здравни власти. 

Повечето нови случаи са регистрирани в околностите на Пекин. С наложените днес мерки общо 28 милиона китайци са със заповед да не излизат от домовете си. Последното преброяване показа 115 нови положителни проби за 24 часа. Това е най-големият брой от края на юли миналата година.

Белгийските власти предвиждат въведените през ноември миналата година ограничения да останат в сила поне до март, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Ваксинирането срещу коронавирус в страната се извършва по-бавно за разлика от други държави в ЕС. До днес са поставени първи дози едва на около 25 000, което е 0,22% от населението.

По последни данни жертвите на COVID-19 в страната са над 20 000, заразените са над 667 000. Ръст отбелязват новозаразените в Брюксел, където повишението е със 76% спрямо предходната седмица.

Президентът на Армения Армен Саркисян е в болница с двустранна пневмония, предизвикана от коронавирус, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, цитирани от ТАСС.

Той е бил хоспитализиран с типичните за инфекцията симптоми, с висока температура. Саркисян е прекарал новогодишните празници със семейството си в Лондон и е дал положителен резултат за коронавирус при завръщането си. Заразена е и съпругата му Нуне Саркисян.

Саркисян беше избран за президент на Армения през 2018 г. дотогава беше посланик на страната във Великобритания. Част от семейството му и досега живее на Острова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови