Светът е поставил нов световен рекорд по вредни емисии в атмосферата през 2020

OFFNews 25 октомври 2021 в 14:13 1842 0

Снимка pixabay

Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни нива миналата година, съобщиха днес от ООН, седмица преди климатичната среща на върха в Глазгоу, предаде Франс Прес.

Конференцията на ООН относно климатичните промени започва в Глазгоу на 31 октомври и ще продължи до 12 ноември.

Според информация на Световната метеорологична организация (СМО) годишният ръст на парниковите газове миналата година е бил над средното годишно повишение за последните десет години, като тенденцията се е запазила и тази година.

От СМО смятат, че заради забавянето на икономиката покрай пандемията се е наблюдавал временен спад на вредните емисии, но това няма как да доведе до постоянен резултат.

Според Световната метеорологична организацията глобалните температури ще продължат да растат. Дори ако емисиите бъдат сведени до нула, заради дългия живот на въглеродния диоксид, настоящите температури ще се задържат.

„Ще сме свидетели на далеч по-голямо увеличение на температурите от целите заложени в Парижкото споразумение. При сегашното увеличение на концентрацията на парникови газове, очаквайте до края на века да бъде 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива", предупреждава генералният секретар на СМО Петери Талас.

Според доклада на организацията около половината от вредните емисии остават в атмосферата, а другата половина отива в океаните и почвата.

"За последен път на Земята е имало сравними концентрации от въглероден диоксид преди 3-5 милиона години. Тогава температурите са били по-високи с 2-3 градуса по Целзий, а морското ниво – 10-20 метра по-високо от сегашното. Но тогава на планетата не е имало 7,8 милиарда души", каза още Талас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки