Quantcast

Светът е обсебен от консуматорство. Време е отново да открием кои сме

OFFNews Последна промяна на 25 декември 2015 в 10:40 7367 10

Снимка EPA

Да излезем от "опиянението" на материалните притежания и повърхностния начин на живот и да се върнем към основните ценности. За това призова папа Франциск в празничната си меса в базиликата "Свети Петър" в Рим в полунощ пред 10 000 души.

Той се обърна към християните със съвета да бъдат трезви в света, обсебен от "консуматорство и хедонизъм, богатство и разточителство".

Рождество, каза той, е времето "още веднъж да открием кои сме".

Всеки трябва да позволи на простотата на детето Исус, родено в бедност в ясла, въпреки божествения му произход, да изпълни духа му и да вдъхнови живота му.

"В общество, което толкова често е опиянено от консуматорство и хедонизъм, богатство и разточителство, външни прояви и нарцисизъм, това Дете ни призовава да действаме трезво, с други думи, по семпъл, балансиран, верен на принципите ни начин, за да сме способни да видим и правим това, което е съществено."

Богослужението премина при по-сериозни от обичайните мерки за сигурност, с много полиция. Всички влизащи в църквата бяха проверявани с метални детектори.

79-годишният папа концентрира проповедта си върху милостта, състраданието, съпричастността и справедливостта.

"В света, който твърде често е безмилостен към грешния и снизходителен към греха. Ние имаме нужда да култивираме чувство за справедливост, за да разпознаваме и вършим Божията воля", каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.12 2015 в 09:49

Тоя папа ме кефи щото е супер светнат чичка, завъртя работата да признае еволюцията и да каже - 'ето ви пример как хем вълка е сит хем агнето цяло'. Човека ни показва пътя щото вижда че гледаме към грешната пътека, вие тук кво сте го налазили бе, тъпотии една след друга дребнави за растежи за не знам си кво ... През гегата му е и за Путин и за Курин и за Обамовци честно казано :) Евала чичка, добре водиш стадото , а хетъри и цървули винаги ще има

25.12 2015 в 17:28

Тъпите ОФФци пак са сбъркали ЗАГЛАВИЕТО: не "Светът" е обсебен от консуматорство, а само БОГАТИТЕ ЗАПАДНЯЦИ.

Бедните хора на тази нещастна планета и да искат, не могат да бъдат КОНСУМАТОРИ, защото просто нямат пари.

КОНСУМАТОРСКАТА СТИХИЯ е обзела само прогнилите демонокрации. Докато еврогей-педероатлантиците (и техните тукашни марионетки седераст-сороститутки) тънат в блатоденствие, обикновения човек от народа страда в НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА в Европа. Омерзен съм.

25.12 2015 в 11:56

@Уточнител

Сменяй боята, докато е време. Вие това го умееете, "демократите".

25.12 2015 в 11:55

Някой ще припомни ли колко му струва на тоя папамобила? Все едно педофил да ме съветва как да си обичам децата...

25.12 2015 в 11:45

Четейки просташките кометари разбирам защо географската област България е превърната в кочина!

25.12 2015 в 11:20

Никъв шанс, папич. Хабиш си думите напразно.

25.12 2015 в 11:20

Ей хората са живяли къмто десетина петнадесет хиляди години в невидение, докато не се пръкнахте капиталистите да ни покажете що е това растеж. И така като гледам света в какъв подем се намира, от петдесет години и отгоре живеем в постоянна заплаха от "nuclear all out war", ама и това явно е част от прогреса.
Чесънче и на коледа успяваш да смърдиш на мъдрост, радвам се, че се намеси да разведриш обстановката.

25.12 2015 в 10:50

Консуматорството и пазарът са двигатели на растежа. Растежът осигурява средства за пенсии, здраве, образование, социални дейности, отбрана, сигурност и т.н. Ако искаме да помагаме, трябва да мислим консуматорски. Мен понеже не са ме галили Папи по главата...

25.12 2015 в 10:49

Къде е сега оня овчи капиталист и пригласящите кравари да обвинят папата, че е платен от Путин понеже говори лошо против строя???