Сватба в Ирак завърши със 100 жертви и 150 ранени

OFFNews 27 септември 2023 в 07:52 5169 0

Ранено в пожара на сватбата иракско момиче с изгаряния на ръката лежи на легло в болница в Хамдания в Мосул, Ирак.

Снимка БТА/АП

Ранено в пожара на сватбата иракско момиче с изгаряния на ръката лежи на легло в болница в Хамдания в Мосул, Ирак.

Най-малко 100 души загинаха, а 150 бяха ранени при пожар, избухнал на сватба в Северен Ирак, предаде Би Би Си.

Стотици хора празнували във фестивалната зала Хамдания в северната провинция Ниневия, когато станал инцидентът.

Не е ясно дали булката и младоженецът са сред жертвите или ранените. Информацията е противоречива - първоначално местни медии съобщиха, че двамата са загинали, впоследствие - че са в болница с изгаряния.

Все още не е ясно и какво е причинило пожара, но първоначални съобщения насочват следите към запалването на фойерверки. Запалими панели в залата може да са разпалили пламъците и това да е подпалило и срутило тавана.

"Пожарът доведе до срутването на части от залата в резултат на използването на силно запалими, евтини строителни материали, които се срутват в рамките на минути, когато избухне пожарът", информира дирекцията за гражданска защита на Ирак, цитирана от иракската държавна информационна агенция INA.

В ранните часове в сряда агенция Ройтерс заснема пожарникари, които се катерят по останките на сградата в търсене на оцелели.

Сградата се е запалила около 22:45 ч.

Докато булката и младоженецът танцуваха бавно фойерверки започнаха да се издигат към тавана и цялата зала избухна в пламъци - разказва гостенката на сватбата Рания Ваад, цитирана от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови