Свалянето на властта в Киев и отнемане на суверенитета - истинските цели на Русия според ISW

OFFNews 06 юли 2022 в 12:07 13548 0

Имперските стремежи на Кремъл включват почти цялата територия на Украйна, смятат анализаторите от ISW

Снимка ISW

Имперските стремежи на Кремъл включват почти цялата територия на Украйна, смятат анализаторите от ISW

Реалната цел на Русия във войната и в Украйна остава смяната на властта в Киев и отнемането на суверенитета на бъдещата украинска държава, която остане след руското военно нападение. Това смятат аналитиците на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), чийто последен доклад излезе във вторник.

В същия ден, 5 юли, секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че руската военна операция в Украйна ще продължи, докато Русия постигне целите си за защита на цивилните от „геноцид“, за „денацификация“ и демилитаризация на Украйна и принуждаване на Украйна да бъде остане неутрална по отношение на Русия и НАТО. Думите на Патрушев почти буквално повтарят целите, обявени от руския президент Владимир Путин в речта му при нахлуването на армията на Кремъл от 24 февруари, с които Путин оправдаваше войната.

Изричното повторение на първоначалните цели на Путин от Патрушев, близо пет месеца по-късно, категорично показва, според ISW, че Кремъл не смята последните руски успехи в Луганска област за достатъчни за постигане на първоначалните цели на „специалната операция“. Това подтвърждава текущите оценки на Вашингтонския институт, че Кремъл има значителни териториални стремежи отвъд Донбас Изявлението на Патрушев предполага, че руското военно ръководство ще продължи да настоява за напредък извън териториите на Донецк и Луганск и че Кремъл се готви за продължителна война с намерението да превземе много по-големи части от Украйна. Предвид близостта на Патрушев до господаря на Кремъл, може да се смята, че секретарят на Съвета за сигурност озвучава мислите на самия руски президент. 

ISW обръща внимание на фонови изказвания на заден план, в частност на руския националисти и бивш командир във войната в Донбас през 2013, който изразява разочарование от официалната линия на Кремъл, нарисувана от Патрушев, като заяви, че постигането на планираните цели за „денацификация“ и „демилитаризация“ на Украйна ще бъдат възможни само с пълното поражение на украинската армия и капитулацията на украинското правителство. 

Според Гиркин руската победа би била постигната при превземането на т. н. Новоросия условна територия, която обхваща осем украински области, включително Донецка и Луганска области и голяма част от Източна и Южна Украйна. Според руския националист превземането на Новоросия е минимумът и че руските цели ще бъдат реализиране чрез пълното превземане на т. н. Малороссия. Това практически е позоваване на имперската доктрина на Кремъл с претенции за почти цялата украинска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews