Сваленият судански президент Омар Башир е в болница под полицейска охрана

10 дни след началото на боевете храната е на свършване в богатата със злато, но с беден народ голяма африканска държава

OFFNews 26 април 2023 в 16:00 2188 2

Башир като президент през 2019 г.

Снимка БТА/АП

Башир като президент през 2019 г.

Сваленият със сила бивш президент на Судан Омар Хасан Ахмад ал-Башир е във военна болница под полицейска охрана, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от армията на размирен Судан.

79-годишният Башир е бил прехвърлен в болницата от затвора Кобен заедно с 30-ина бивши служители на неговото правителство по препоръка на лекари преди началото на сраженията между армията и паравоенната организация Сили за бърза подкрепа, се казва в изявление на армията.

Боевете избухнаха на 15 април. Бият се привържениците на генерал Абдел Фатах Бурхан - ръководител на въоръжените сили - и генерал Мохамед Хамдан Дагало, лидер на Сили за бърза подкрепа. Който победи, ще вземе властта в третата по големина африканска държава и трета по добив на злато на континента. Който загуби, ще бъде изправен пред изгнание, арест или смърт.

Преди две години двамата генерали заедно извършиха военен преврат, свалиха Башир и осуетиха започналия през 2019 г. преход към демокрация.

Омар ал-Башир бе президент на Судан от 1989 до 2019 г.

Какво се случва в Судан и защо то има значение за останалия свят

Междувременно суданското министерство на вътрешните работи съобщи, че СБП са нахлули в пет затвора и са освободили затворниците в тях. При нападението срещу затвора Кобер са били убити и ранени няколко десетки служители на затвора и добави, че СБП са освободили всички затворници.

Суданското министерство на вътрешните работи допълни, че атаките на СБП срещу затворите са били извършени между 21 и 24 април.

Текат последните евакуации на дипломати и служители на чуждестранни мисии от страната, в която вече започва да се настанява гладът. След първите 10-ина дена на конфликта хранителните доставки са почти изчерпани, има недостиг и на питейна вода, писа Ройтерс. Агенцията цитира 26-годшен жител на столицата Хартум, който описва града "призрачен", в който е трудно да се намери безопасно място.

Над 450 души бяха убити от началото на престрелките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

2

Того

27.04 2023 в 05:35

Докато руснаците са в Судан няма да има нито демокрация нито храна. Където стъпи Русия, след нея остава само разруха, мизерия и глад. Русия е престъпна държава управлявана от военен престъпник.

-1650

1

ob1

26.04 2023 в 17:14

"богатата със злато" - ей това е причината за Вагнерското присъствие, ама вовката върти и суче колко са зли и подли хамериканците :) Кажи си го, бе, вовка, кажи да ти олекне! Пак се чудите как да гепите едни пари, налЕ?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика