Суша и глад са погубили 43 000 човешки живота през 2022 г.

OFFNews 20 март 2023 в 13:15 1490 1

Суша в Кения, Африка

Снимка БТА/АП

Суша в Кения, Африка

Приблизително 43 000 души са загинали по време на най-продължителната суша в Сомалия през 2022 година. Половината от тях вероятно са били деца, посочва доклад, цитиран от АП.

Това е първият официално обявен броя на жертвите на сушата, която покосява големи част от Сомалийския полуостров.

Прогнозите за първото шестмесечие на 2023 г. вещаят смъртта на още най-малко 18 000 души.

"Настоящата криза далеч не е приключила", се казва в доклада, публикуван в понеделник от Световната здравна организация и Агенцията на ООН за децата и изготвен от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Сомалия и съседните Етиопия и Кения са изправени пред шести пореден неуспешен дъждовен сезон, докато нарастващите световни цени на храните усложняват кризата с глада.

По-рано тази година ООН и партньорите ѝ заявиха, че засега не прогнозират официално обявяване на глад в Сомалия, но нарекоха ситуацията "изключително критична". Само в тази страна гладуват над 6 милиона души.

Дефиницията за глада го определя като крайна липса на храна и значителен брой смъртни случаи, пряко причинени от гладуване или недохранване, съчетани с болести като холера. Официалното обявяване на глад означава повече от една пета от домакинствата да изпитват краен недостиг на храна, повече от 30% от децата да са остро недохранени и повече от двама души на 10 000 да умират всеки ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

20.03 2023 в 14:36

Дефиницията за глад звучи кошмарно!
Какво ли ще се случи със "Световната житница" в Украйна и Русия след като там бъдат изстреляни и тези 1 милион снаряда на стойност 1 милиард евро, които днес бяха гласувани!?
Тази война е и природо бедствие с нечувани/несънувани, чудовищни размери и последствия, а Путлер заслужава публична екзекуция!
 
X

Да помогнем на украинските деца!