Строят храм на единението – църква, джамия и синагога в едно

OFFNews 23 юни 2014 в 10:22 10696 33

План на сградата, А - основна част, В - джамия, С - църква, D - синагога

Мюсюлманската, еврейската и християнската общности в Германия си подават ръка, за да построят храм на единението в столицата Берлин, съобщава Би Би Си.

В сърцето на Берлин – на централния площад „Петриплац“ предстои да бъде изграден уникален по рода си храм, който ще е едновременно синагога, джамия и християнска църква. Властите вече са провели търг, който е определил печеливш.

Общата част на храма ще е квадратна, с висока кула. От нея ще се влиза в три помещения за поклонение на християни, мюсюлмани и евреи.

Главният архитект на проекта Вилфрид Кюн посочва, че трите храма ще бъдат с еднаква площ, но с различна форма.

„Всеки храм е проектиран в съответствие с религиозните особености на всяка вяра. В синагогата и джамията, например, има две нива, докато църквата е изградена само на едно ниво. В църквата ще има орган, а в джамията – място, където мюсюлманите да си мият краката“, посочва Кюн.

Архитектът разказва, че докато се е ровил в историята на трите религии, е установил, че те имат много общи архитектурни елементи.

„За джамиите, например, не е задължително да имат минаре. За църквите пък не е необходимо непременно да имат кула. Основната идея е да се завърнем към корените на религиите, когато те са били близки и са споделяли общи архитектурни принципи“, посочва Кюн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!