Стрелба в училище в Айова в първия ден след ваканцията. Има ранени

OFFNews 04 януари 2024 в 20:22 922 0

стрелба

Снимка БТА/АП

Полицаи и служители на ФБР на мястото на стрелбата в Пери, Айова.

Много хора са били ранени рано сутринта местно време при стрелба в училище в американския щат Айова през първия учебен ден след ваканцията, съобщи местната шерифска служба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Стрелбата в училището в град Пери е станала малко след 7:30 ч. местно време (13:30 ч. по Гринуич), като е довела до "множество пострадали", заяви шерифът на окръг Далас Адам Инфанте. Степента на нараняванията и точният брой на ранените все още се уточняват, допълни той.

След брифинга телевизия Си Ен Ен и тв каналът "Ен Би Си нюз" съобщиха, че нападателят е мъртъв, като се позоваха на представители на правоохранителните органи. Ен Би Си уточни, че заподозреният се е застрелял.

Според шериф Инфанте стрелецът е бил идентифициран, но не бе предоставена повече информация.

По време на атаката в сградата е имало малко ученици и преподаватели, тъй като учебните занятия все още не са били започнали, което е ограничило броя на евентуалните жертви, каза още Инфанте.

Агенти от ФБР и Бюрото за контрол върху алкохолните изделия, тютюневите изделия, огнестрелните оръжия и взривните вещества са се отзовали на мястото на инцидента, а главният прокурор на САЩ е бил информиран за случая, посочи говорител на американското министерство на правосъдието.

Пери, градче с население около 7900 души, се намира на около 40 мили (64 км) северозападно от Де Мойн, столицата на щата Айова.

Кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия в САЩ Вивек Рамасвами, предприемач, основал биотехнологична компания, е имал насрочена за днес среща с избиратели в градчето, но след съобщенията за стрелбата е отменил проявата, като я е сменил с лично участие в молитва за пострадалите, съобщи говорител на кампанията.

След 11 дни в Айова ще се състои първото гласуване в целия щат за президентската номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!