Стрелба в Карловия университет в Прага, най-малко 15 души са убити (обновена)

OFFNews 21 декември 2023 в 18:04 19380 5

Кадър от мястото на стрелбата

Снимка X - ondrasoukup

Кадър от мястото на стрелбата

Най-малко 15 души са убити при стрелба в сградата на Факултета по изкуства на Карловия университет в Прага. Десетки са ранени, девет от които са в тежко състояние.

Заподозреният за стрелбата е загинал, съобщи чешката полиция. Кметът на Прага заяви, че стрелецът е скочил от високо и е загинал на място.

Нападателят е бил студент по история. Той е носил пушка.

Свидетели на престъплението разказват, че нападателят е крещял, че е застрелял баща си и сега ще убива други.

Той е стрелял вътре във факултета, както и по минувачи - от покрива на сградата.

Очевидци разпространиха снимки на студенти, които се крият по стрехите.

Ръководството на Факултета по изкуства на Карловия университет разпрати e-mail на студентите си с текст: "Останете там, където сте. Не излизайте никъде, ако сте в зала в сградата. Заключете се и поставете мебели на вратите, изгасете осветлението."

Бащата на убиеца е намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията.

По информация на посолството на България в Чехия, към този момент няма данни за пострадали български граждани. Задграничното ни представителство в Прага е в постоянен контакт с местните власти и продължава да следи ситуацията.

Странен казус с Telegram канал на руски език

Стрелбата във Факултета по изкуства е дело на 24-годишния студент Давид К. от град Кладно, разположен на около 20 километра западно от столицата, съобщи новинарският портал idnes.cz.

Началникът на чешката полиция Мартин Вондрашек заяви, че нападателят е бил вдъхновен от "подобно нападение, извършено неотдавна в Русия".

Министерството на вътрешните работи уточни, че нападението не е свързано с тероризъм.

Няколко чешки онлайн медии обърнаха внимание на канал в Telegram, за който се твърди, че принадлежи на стрелеца.

Авторът на въпросния Telegram канал пише на руски език, че се е вдъхновил от нападенията срещу гимназия в Казан през 2021 г., когато бяха убити девет души, и срещу училище в Брянск през 2023 г., когато бяха убити двама души.

Автентичността на канала не е потвърдена, предполага се, че една от редакциите в него е направена след смъртта на Давид К. Откъде той би могъл да знае руски език не е известно, публикациите в канала не приличат на машинен превод, отбелязва Радио Свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

21.12 2023 в 22:18

Миризливата ватенка по майчина линия, ясно до болка ти е родословието.
Баща ти са го пратили по партийна линия да учи във великия братски СССР. Там майка ти е чакала на гюме някой да я измъкне от реалния социализъм. Забърсала го е както само рускините го могат и в резултат си се пръкнал ти.
Сега руските ти гени изплуват като мръсна пяна.
Нещо друго искаш ли да ти обяснят в лицето?

400

4

демотиватор

21.12 2023 в 21:36

Дали сега няма да заобясняват:
"Да, но той е имал трудно детство"; или: "Той е бил възпитаван много строго (поради което и убил баща си)", и т.н., след което за финал:
"Всъщност жертва е бил той самият, като се е и самоубил накрая, за което виновно е.... е ми да- разбира се обществото!!!!!!"

305

3

Katz

21.12 2023 в 21:32

Как се е докопал до толкова мощно оръжие? Дали някои нямат интерес да всяват бърз ужас и паника (особено по Коледа) и просто да вербуват психопати, които удобно да се самоубиват след това? Класическите Франция, Германия и т.н. вече не предизвикват такава изненада...

За чехите е голям удар, даже повече, отколкото би бил за нас. Ужасно, ужасно!

А на Малочленчик предлагам да дойде и да ми каже всичко това в лицето, щото и аз съм миризлива ватенка по майчина линия. Такива като тебе трябваше да отстрелят, а не тия нещастни деца.

710

2

Д-р Мазникуров

21.12 2023 в 20:14

Все повече болни и откачени психари, и все повече и по-лесно достъпни огнестрелни оръжия! Това са само два от факторите в моделното уравнение за честотата и интензитета на такива трагични събития, но за съжаление не са единствените (фактори)! Сега, в случая очевидно е крайно откачен и луд индивид, но аз лично не бих се учудил ако руZZските иZроди стоят зад подобно нещо! Знам че русо-троловете тук ще почнат веднага да ме хукат и да дюкат, и да се почесват по тумбака за "смях", но ето защо аз мисля така! По съвем простата причина, че няма на света гадост, гнусно злодеяние, нещастие, вреда, или адксо престъпление пред което рашистките гадове да се спрат, или да се поколебаят и за миг - ако могат да го сторят на другите! Просто няма! Това тях ги пълни със смисъл, те съществуват само за да мразят, да завиждат, да вредят, да убиват и да рушат, нищо повече!

1005

1

ПР

21.12 2023 в 18:25

Кошмар!
Господ да прости на душите им!
Какво посрещане на едни от най-светлите Празници само.
В този прекрасен град-наистина много жалко.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика