Стрелба пред кабинета на новия премиер на Италия

28 април 2013 в 14:07 1455 0

Стрелба е възникнала пред кабинета на новия премиер на Италия, по време на церемонията по полагане на клетвата на новото правителство,  съобщава „Ай Ти Ви Нюз”.

Двама полицаи са ранени. Един мъж е арестуван.

Лявоцентристкият политик Енрико Лета и воденият от него кабинет, днес трябваше да положат клетва, пред президента Джорджо Наполитано.

В понеделник предстои правителството да бъде одобрено и от двете камари на италианския парламент. С това завършва близо тримесечната политическа криза в Италия.

С обявяването на кабинет на широка коалоционна основа Лета сложи край на заплашителния хаос в Италия. Политическа криза, нарастваща безработица и отсъствие на доверие в политиците взривиха Италия от февруари насам. Все пак компромисът е от всички и в името на идеята да се излезе от турбулентните бури, които се завихряха една след друга.

Коалиционното правителство ще има 18 министри – представители и на левоцентристите, и на десноцентристите.

Характерното за този кабинет е, че има само нови имена. Нито един от лидерите на парламентарни партии, които го образуват, няма да има министерски портфейл. В правителството има рекорден за италиански кабинет брой жени министри – седем на брой. Средната възраст на правителството е 53 години, с десет години по-млади от средната възраст на кабинета Марио Монти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!