Стотици жители на Херсон бягат заради постоянния руски обстрел

OFFNews 28 декември 2022 в 07:54 4541 3

Снимка БТА/АП - Президентство на Украйна - Архив

Киев след обстрел в 26-ия ден от войната

След като през последните дни руските войски рязко засилиха артилерийския обстрел над Херсон, много жители на града отново се опитват да го избягат, съобщи Би Би Си-Русия. 

Във вторник вечерта беше обстреляно родилното отделение на болницата в Херсон, докато в него е имало пет току-що родили жени. Не се съобщава за ранени.  Почти ежедневно обаче има съобщения за убити цивилни при обстрел.

Според кореспондента на Би Би Си атаките на руските войски срещу Херсон са напълно безмилостни. На различни места горят пожари, снарядите убиват хора по улиците на града и в собствените им домове.

Руските войски, които наскоро напуснаха Херсон след осеммесечна окупация, сега са в отбрана в региона, без да провеждат никакви настъпателни операции.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че 2023 г. ще бъде решаваща във войната с Русия и за пореден път благодари на страните, които помагат на Украйна. От външното министерство в Киев обвиниха унгарския премиер Виктор Орбан в патологично незачитане на Украйна и украинския народ и в политическа недалновидност.

Повод стана изявлението му че "Украйна може да продължи да се сражава, само докато САЩ я подкрепят с пари и оръжия. Ако американците искат мир, то мир ще има".

Въпреки натиска на руската армия и значителните загуби, промяната във фронтовата линия около Бахмут и Сватово е незначителна, съобщиха от британското военно министерство.

"Имаме информация за над 35 хиляди разрушени обекта в резултат на руски атаки. От приблизително 30 000 обстрела, регистрирани от началото на инвазията, са поразени 702 критични инфраструктурни обекта. Става дума по-специално за газопроводи, подстанции, мостове и др.", заяви министърът на вътрешните работи на Украйна Евгений Енин.

Министерство на вътрешните работи на Украйна

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

3

DARTH VADER

28.12 2022 в 11:24

ТРЯБВАЛО Е ДА СТРЕЛЯТ ПО РОДИЛНОТО,КОГАТО СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ СЕ Е РАЖДАЛ ТАМ;)))

2550

2

alfakentavur

28.12 2022 в 10:25

До вчера "Херсон и СССР2 вместе навсегда". Днес, защото е върнат по право където принадлежи - записват го със снаряди. Това и Хитлер не го е правил.

345

1

Джендо Джедев

28.12 2022 в 07:56

"Във вторник вечерта беше обстреляно родилното отделение на болницата в Херсон, докато в него е имало пет току-що родили жени."

Русский мир, батенце!
 
X

Да помогнем на украинските деца!